Prosize kapsule

Amazon će dobiti domen .book?

AmazonICANN raspravlja o tome kome na upravljanje dodeliti nove domene (ukupno je u igri 1.930 novih potencijalnih domena), a Amazon se prijavio za više domena, uključujući .book.

Logično je zbog čega je ovaj domen od izrazite važnosti mnogima, uključujući i Amazonovog konkurenta Barnes & Noble, koji se početkom ovog meseca javio ICANN-u sa porukom kako se Amazonu ne bi trebalo dozvoliti upravljanje tim domenom.

Zbog domena .book oglasila se i neprofitna organizacija kniževnice Authors Guild, koja je preko svog predsednika Scotta Turowa poručila da bi stavljanje takve generičke oznake (domena, uključujući i domene poput .author ili .read) u privatne ruke bilo antikompetitivno i da su velike mogućnosti zloupotrebe.

Oglasili su se i iz udruženja izdavača The Association of American Publishers, koji su izneli stav da bi dopuštanje privatnoj kompaniji upravljanje takvim domenom poništilo svrhu zbog kojeg se uopšte novi domeni i uvode i da to više onda ne bi spadalo u javni interes. Takođe napominju da je očito da Amazon želi upravljati tim domenom isključivo zbog svog poslovnog interesa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar