Prosize kapsule

Alternative Google Readeru

Iako je Google mnoge neugodno iznenadio najavom kako će ugasiti svoju uslugu Google Reader, postoje i kvalitetna alternativna rešenja

Iako je Google mnoge neugodno iznenadio najavom kako će ugasiti svoju uslugu Google Reader, postoje i kvalitetna alternativna rešenja

Nakon što je Google mnoge neugodno iznenadio najavom kako će 1. jula ugasiti svoju uslugu Google Reader, donosimo vam pregled alternativnih rešenja za čitanje Really Simple Syndication (RSS) sadržaja prema izboru stranica ExtremeTech.

Za početak korisnicima se savetuje “izvoz” RSS pretplata i grupa u široko prihvaćen format OPML, koji podržava većina alternativnih rešenja.

Netvibes

Netvibes

Netvibes

Netvibes ima znatno više mogućnosti od Readera, ali neke od njih se plaćaju. Korisnicima koji su navikli na Google Reader može biti prednost i to što se može postaviti da izgleda vrlo slično Readeru.

iGoogle

iGoogle

iGoogle

Iako se i iGoogle gasi, to je ipak nešto kasnije, odnosno u novembru ove godine, zato ga u ExtremeTechu takođe svrstavaju kao moguće prelazno rešenje za manje zahtevne korisnike sa svega nekoliko RSS pretplata. Naime, osim što je kratkog veka, iGoogle ne podržava format OPML, tako da je uvoz postavki znatno komplikovaniji.

Feedly

Feedly

Feedly

Feedly nudi znatno drugačiji pristup prikupljanju RSS sadržaja, a dolazi u obliku dodatka za pretraživače Firefox, Chrome, i Safari, kao i aplikacija za iOS i Android. Korisnicima nudi pregled sadržaja u obliku časopisa, kao i to da nudi i opcije za integraciju sa društvenim mrežama. Ali zabrinjavajuće je što Feedly zapravo koristi Google Reader kao pozadinu, zato je nejasno na koji način će raditi nakon što Google ugasi svoju uslugu.

NewsBlur

NewsBlur

NewsBlur

Najmlađi predstavnik među ponuđenim rešenjima ali ne i najlošiji je NewsBlur. On nudi mogućnost povezivanja RSS sadržaja i naslova sa stvarnim internet stranicama, omogućuje pristup sadržajima putem web interfejsa ili aplikacija za Android ili iOS, a nudi i mogućnost uvoza postavki iz Google Readera jednim klikom.

Google Currents

Google Currents

Za one koji više preferiraju samostalne aplikacije na računaru, ExtremeTech kao najbolje rešenje za korisnike na Windowsima preporučuje FeedDemon ili RSS Bandit, dok za Mac, iPhone i iPad preporučuje NetNewsWire. Takođe, za mobilne uređaje temeljene na Androidu i iOS-u korisnicima preporučuje da isprobaju i Google Currents, koji pretvara internet stranice i format sličan časopisima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.