Prosize kapsule

OdinMonkey za 10 puta brži JavaScript

OdinMonkeyMozilla je počela sa ispitivanjem OdinMonkeya, novog modula za sistem za izvršavanje JavaScripta, za koji tvrdi kako bi trebalo da poboljša performanse do 10 puta.

OdinMonkey je modul u Firefoxovom sistemu za izvršavanje JavaScripta IonMonkey koji optimizira izvršavanje asm.js. Ukratko, asm.js uzima izvorni kod JavaScripta i prevodi ga u asemblerski jezik procesora na kojem se izvršava. OdinMonkey bi trebao optimizirati taj proces na način da bi izvršavanje koda u JavaScriptu bilo samo dva pute sporije u odnosu da se direktno izvršava na kompjuteru, a ne u okviru internet pretraživača sa pretvaranjem JavaScripta u asemblerski jezik.

Iako na prvi pogled ovo ne deluje izrazito brzo, reč je o velikom napretku u odnosu na postojeća rešenja koja su najmanje 10 puta sporija u odnosu na direktno izvršavanje na računaru. Primera radi, Chrome izvršava asm.js kod oko 10 puta sporije u odnosu na direktno izvršavanje na računaru, dok je Firefox (bez OdinMonkeya) oko 12 puta sporiji.

Ukoliko se ova obećanja o poboljšanju performansi pokažu istinitim, to bi mogao biti stvarno veliki iskorak koji će omogućiti izvršavanje zahtevnih aplikacija i igara u okviru internet pretraživača. Takođe, Mozilla time direktno konkuriše Googleovom Native Clientu, dodatku za Chrome i Chrome OS koji omogućuje direktno izvršavanje programa pisanih u C-u ili C++ na korisnikovom računaru. Naime, Native Client ne koristi postojeće internet standarde i zavistan je od platformi, zato bi OdinMonkey mogao biti alternativa koja nudi uporedive performanse uz zadržavanje fleksibilnosti i nezavisnosti od platformi koje nude internet tehnologije.

OdinMonkey trenutno je implementiran u Firefox Nightly, što znači da bi ukoliko ispitivanja prođu bez većih problema mogao biti integrisan u stabilno izdanje Firefoxa 22 koji se očekuje u junu.

Slični tekstovi

Comments are closed.