Prosize kapsule

Uskoro proizvodnja tkanine od riblje sluzi?

slepuljaSluz od slepulje ili miksine, ribe parazita izduženog oblika, mogla bi poslužiti za proizvodnju tkanima, što bi predstavljalo revolucionarni pomak u tekstilnoj industriji.

Tekstilna industrija je druga najveća privredna grana u svetu koja je 2001. ostvarila zaradu od 353 milijardi dolara. Ovaj industrijski sektor veoma zagađuje prirodni okolinu, jer 60 odsto tektilnih proizvoda su sintetičkog porekla.

Tkanine su najčešće napravljane od poliestera i akrilika dobijena iz naftnih derivata zbog čega su nepogodne za reciklažu. Kako prenoci BBC, grupa kanadskih naučnika sa univerziteta Guelf je uspela da proizvede nit od sluzave materije koju slepulja proizvodi kako bi se štitila od neprijatelja iz spoljne okoline.

Ove ribe, koje to i nisu u pravom smislu reči, jer nemaju kičmene pršljenove, živele su već u razdoblju koji je prethodilo eri dinosaurusa.

Najstariji pronađeni fosil slepulje datira od pre 330 miliona godina. Slepulje nemaju vilicu zbog cega su razvili jedinstven sistem sekrecije koji se obavlja kroz 150 pora duž čitavog tela, dužine do 75 centimetra.

Sluz se sastoji iz tankih niti 100 puta tanjih od ljudske dlakle, a iz koje se posebnim postupkom sušenja može dobiti vlakno finije od svile.

©Muskimagazin.com

Comments are closed.