Prosize kapsule

Must-see: Nameštaj koji se sam sklapa (VIDEO)

namestajBelgijski dizajner Karl de Smet kreirao je liniju nameštaja koji sam poprima željeni oblik i raste kao kokica. Kada se spakuje, može da se stisne na samo pet odsto svoje prave veličine.

Tajna leži u materijalu, specijalnoj vrsti poliuretanske memorijske pene, koja se pri zagrevanju na 70 stepeni Celzijusa širi i poprima bilo koji prethodno kreirani oblik.

“Na taj način nameštaj se sam sklapa, a materijal obavlja posao umesto vas”, objasnio je De Smet za BBC, poredeći svoj nameštaj sa onim koji proizvodi IKEA, a koji od kupca zahteva da se potrudi kako bi ga sklopio.

Ako mu se prvobitni dizajn ne dopada, kupac svoj nameštaj može i da preoblikuje, a memorijska pena je pritom i materijal koji je veoma lak za isporuku i gotovo uopšte ne zauzima prostor. Ukoliko se ošteti, nameštaj se ponovo zagreva, i oštećenje nestaje.

De Smet je za sad modele svog revolucionarnog nameštaja izrađivao u malim serijama, ali od naredne godine planira i masovnu proizvodnju, a u međuvremenu će svoju kreaciju izložiti na prestojećoj Nedelji dizajna u Milanu.

©Muskimagazin.com

Comments are closed.