Prosize kapsule

Naci-turizam: Razonoda u funkciji snage

odmaralista glavnaDa li su nacisti znali da se zabavljaju i kakvu su ideju odmora imali?

I odmor je u nacističkoj, predratnoj Nemačkoj, služio za jačanje duha nacije i nacionalnog socijalizma. A to jačanje je bilo oličeno u organizaciji zvanoj Kraft durch Freude ( KDF) što znači “snaga kroz uživanje, radost”.

logo

Najveća turistička organizacija tridesetih godina razvijala je spektar razonode koju je pružala i lagano postajala jedna od najjačih naci organizacija u Nemačkoj. Za nepunu deceniju, koliko je postojala, KFD je organizovala razonodu za preko 25 miliona ljudi.

Funkcije

Pre svega, ideja je bila da se pokaže prednost nacional-socijalizma. U tom smislu je pre svega promovisano rušenje barijera među klasama. Zabava za sve, dostupna svima. Naročito je bilo potrebno siromašnijim klasama, radnicima, učiniti dostupnim kulturu, zabavu, razonodu i odmor.

Tako su na krstarenja išli skupa ljudi različitog socijalnog statusa a kabine su dobijane ždrebom.brod

Naravno, funkcija je bila i osnažiti turizam a samim tim i privredu Nemačke.

Asortiman zabave

Koncerti, predstave, dnevni izleti, odmori… Širok asortiman zabave pružala je KDF ali je ipak najpoznatija po krstarenjima za koja su često namenski građeni veliki brodovi.

Okeanska krstarenja išla su do najčešće do Italije i Norveške.kdf plakat

Radnici su bili nagrađivani, zajedno sa svojim porodicama, ovim različitim sadržajima.

Slična ideja, koja je možda i bila osnov ove akcije, postojala je u Italiji (Organizacija ‘’Dopolavoro’’ –’’Posle posla’’ ), Samo što je u Nemačkoj KDF dejstvovala i na radnim mestima, i bila zapravo deo programiranja i motivisanja radnika za život u nacionalsocijalizmu. Država je dakle na neki način htela da organizuje kompletni život radnika, i da ga programira po svom šablonu i da podigne moral nižim slojevima društva.

‘’Album za sličice’’

KDF je pokrenuo i proizvodnju automobila, tzv KDF-Wagen. Bilo je zamišljeno da kupci vrši uplate od pet maraka iz nedelje u nedelju i da za to dobijaju i  sakupljaju markice. Kada bi ispunili album sa svim markicama, za otprilike 4 godine trebalo je da dobiju ovaj automobil koji je kasnije postao Volkswagen Beetle. Ovaj model nije dospio u ruke vlasnika albuma, zbog rata koji je nastupio.odmaralista danas

Umesto toga, Volksvagen nekim vlasnicima albuma isplatio 2000 nemačkih maraka.

Popusti

Krstarenje od sedam dana do Norveške sa svim obrocima i troškovima koštalo je oko 60 rajh maraka.

Prosečna zarada radnika u Nemačkoj iz tog perioda na mesečnom nivou iznosila je 150 maraka.Hitler bei Grundsteinlegung des VW-Werkes Wolfsburg

I pored zaleta početkom tridesetih, 1939.ovaj projekat je ugašen zbog rata, a sa njim i ideja o masovnim odmaralištima koja su trebala biti izgrađena na Baltičkom moru. (tzv. Prora projekat).

Planirani resort od 20.000 hotelskih kreveta nije ugledao svetlost dana.odmaralista 03

Državni program zabave i razonode imao je svoju funkciju i bio je prilično uspešan. Istorija nije dopustila da se razvije ali je jedno sigurno, ovo je bila jedna od najvećih turističkih organizacija ikada.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Naci-turizam: Razonoda u funkciji snage

  1. Pingback: Naci-turizam: Razonoda u funkciji snage - Web-novine.com | Web-novine.com