Prosize kapsule

Čaj i dalje omiljen napitak u Velikoj Britaniji

cajBritanci piju dnevno 166 miliona šoljica čaja, koji uprkos sve većem broju kafopija, ostaje omiljeni napitak na ostrvu, rezultat je najnovijeg istraživanja.

Anketa posvećena navici ispijanja čaja pokazala je da se u Velikoj Britaniji popije blizu 42 miliona litara čaja na dan, a da jedna četvrtine Britanaca ispije pet ili više šolja dnevno.

Poređenja radi, Britanci popiju dnevno tek 70 miliona šoljica kafe, napitak koji je poslednjih godina u velikom usponu.

Svaki peti ispitanik je izjavio da mora obavezno ujutru da popije šolju čaja pre nego što i pomisli da započne dan.

Većina je priznala da je “rob navika”, pa tako stalno koristi istu šolju, a više od polovine je kazalo da se njihove navike nisu promenile godinama unazad.

Većina ispitanika voli da im čaj bude jak i taman, dok ga manji broj preferira sa više mleka.

Čaj koji se priprema u čajniku sve više ustupa mesto kesicama, tako da danas tek svaki peti Britanac priprema ovaj napitak na tradicionalan način.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 2.000 ljudi, ukazalo je, takodje, i na društvenu ulogu ispijanja čaja. Popiti čaj s prijateljima uz razgovor može da ublaži osećaj samoće, posebno kada je reč o starijim osobama.

Čaj ima posebnu ulogu i kada je zdravlje u pitanju.

“Čaj pomaže kod opuštanja mišića, fantastičan je izvor hidratacije, budući da se u 99 odsto sastoji od vode, a sadrži mnogo manje kofeina od kafe”, istakao je Vilijam Gorman, predsednik britanskog Saveta za čaj.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Čaj i dalje omiljen napitak u Velikoj Britaniji

  1. Pingback: Čaj i dalje omiljen napitak u Velikoj Britaniji - Web-novine.com | Web-novine.com