Prosize kapsule

Android dominira kod “pametnih” uređaja

AndroidCanalys je objavio rezultate istraživanja tržišta “pametnih” mobilnih uređaja, u koje kompanija ubraja “pametne” mobilne telefone, tablete i prenosne računare.

U prvom kvartalu je ukupno isporučeno 308,7 miliona “pametnih” mobilnih uređaja, a Android je prema broju isporučenih uređaja širom sveta držao 59,5% celokupnog tržišta, drugi je bio Apple sa udelom od 19,3%, dok je Microsoftov udeo bio 18,1%.

Najbrže je raslo tržište tableta, koje je u odnosu na prvi kvartal prošle godine poraslo za 106,1%, na 41,9 milion komada. Apple je prema Canalysovim podacima i dalje vodeći među tabletima sa udelom od 36,4%, ali već tri kvartala u nizu gubi tržišni udeo, pa mu se sve više približava Android.

Na području “pametnih” mobilnih telefona takođe je zabeležen veliki rast, odnosno 49,9% u odnosu na isti period godinu dana ranije, tada je ukupno isporučeno 216,3 miliona uređaja. Udeo uređaja temeljenih na Androidu bio je 75,6%, a Samsung je bio ubedljivo vodeća kompanija sa udelom od 32%, sa rastom isporuka uređaja u odnosu na godinu dana ranije za 64,3%.

Najlošije su prošli klasični prenosni računari, koji su ostvarili pad isporuka za 13,1% u odnosu na isti period godinu ranije, sa 50,5 miliona komada.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.