Prosize kapsule

Microsoft predstavio Xbox One

Xbox OneMicrosoft je u Redmondu, posle tolikih najava, predstavio novu generaciju Xboxa koja, uprkos glasinama o njegovom kodnom imenu, ‘’nosi’’ jednostavno ime – Xbox One.

Iako se radi o uređaju namenjenom za igranje igara, Microsoft je sa novom generacijom odlučio stvoriti centralni multimedijski uređaj pomoću kojeg ćemo gledati TV, slušati muziku, surfovati internetom … Kako bi korišćenje svih multimedijskih mogućnosti novog Xboxa bilo što ugodnije Microsoft je osmislio takozvani Snap Mode koji bi trebao da omogućiti prilično jednostavno baratanje raznim aplikacijama koje ćemo koristiti.

Očekivano, nova konzola donosi unapređenu verziju Kinecta, a sistem je baziran na 64-bitnoj arhitekturi uz 8 GB radne memorije, opremljen je ugrađenim USB 3.0 portovima, Blu-ray optičkim pogonom i sa čak tri operativna sistema koji rade istovremeno. Detalji o tipu memorije, specifikaciji grafičkog čipa i procesora još uvek su nepoznate, ali ne sumnjamo da ćemo ih dobiti najkasnije na nadolazećem E3 sajmu.

Valja spomenuti da je lagani redizajn doživio i ponajbolji igraći gamepad na tržištu, koji je ovog puta nešto veći, a stiže sa ugrađenom baterijom, poboljšanim trigerima i prema službenom obećanju – boljom ergonomijom. Posebne mogućnosti poput share tastera ili trackpada koje smo videli kod PlayStationa 4 na novom su Xboxovom gamepadu su izostale.

Jedna od glavnih aplikacija, njegov servis Live, na Xbox Oneu će biti znatno inteligentniji i moćniji, njegov će sadržaj biti smešten u oblaku, a važna je novost da će igrači na raspolaganju imati alate za snimanje i uređivanje gameplay videa i deljenje snimljenog sadržaja sa prijateljima na društvenim mrežama. Za glatko funkcionisanje Xbox Livea brinuće se čak 300.000 servera, što je ogroman korak napred u odnosu na 15-ak hiljada koji tu funkciju obavljaju trenutno.

O igrama se, nažalost, govorilo vrlo malo. Otkriveno je tek strateško partnerstvo sa Electronic Artsom koji je za novu generaciju Xboxa pripremio četiri igre na novom engineu (FIFA 14, Madden, NBA i UFC), a predstavljeni su i Nova Forza i Remedyjev Quantum Break, dok je javnost po prvi puta dobila priliku pogledati nekoliko snimaka iz nadolazećeg Call of Duty: Ghostsa.

MS je potvrdio da će u roku od godine dana nakon izlaska konzole na tržište izbaciti ukupno 15 ekskluziva, od čega će čak 8 biti potpuno nove franšize, i obećao da ćemo dodatne informacije dobiti na E3 sajmu idućeg meseca. Ne zna se još uvek tačan datum kada ćemo ovu konzolu moći da vidimo u prodavnicama, ali se predpostavlja da će to biti do kraja godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Microsoft predstavio Xbox One