Prosize kapsule

Šta možemo da očekujemo od Windows 8.1?

Windows 8.1Prva nadogradnja Windowsa 8, neformalno nazvana Windows Blue, a formalno Windows 8.1, očekuje se sa nestrpljenjem – trebala bi bolje pomiriti interfejs Desktop i Metro i čitavo iskustvo rada učiniti manje traumatičnim za korisnike koji odbijaju da se prilagode specifičnim karakteristikama originalnog Windows 8.

Microsoft je na službenom blogu konačno objavio detaljnije informacije o delu onoga šta će nadolazeća nadogradnja doneti.

Kompanija ističe da će mnogo pažnje biti posvećeno personalizaciji korisničkog iskustva. Primera radi, naši računari i tableti će u trenucima nekorišćenja moći postati digitalni fotookviri – na lock screenu će se prikazivati galerije fotografija koje smo sami odabrali. Ako na uređaju imamo kameru, direktno sa lock screena ćemo moći uzimati fotografije. Pozadinu menija Start takođe ćemo moći samostalno odabrati, uključujući animirane pozadine kakve dosad nisu postojale. Organizacija menija Start će uopšteno biti pojednostavljena, a samim time i instalacija i brisanje aplikacija. Zanimljivo je da Microsoft više neće koristiti meni Start da bi na njega automatski stavio sve što mu padne na pamet, već će korisnik sam birati što želi da se ovde prikazuje.

Takođe je najavljena integracija pretraživača Bing u Windowsovu traku za pretraživanje, zatim poboljšanja većine postojećih kompanijinih aplikacija (sa posebnim naglaskom na aplikacije Photos i Music), jasnije pretraživanje i instalacija aplikacija putem Windows Marketa, mogućnost spremanja datoteka direktno u SkyDrive, opcija konfigurisanja računara bez ulaska u Control Panel i tako dalje. Windows 8.1 doneće Internet Explorer 11 koji bi trebao još bolje podržavati korišćenje pomoću touchscreena.

Na oduševljenje mnogih, vraća se i klasični Start meni. U interfejsu Desktop prikazivaće se na svom uobičajnom mestu – u donjem levom uglu ekrana – ali iskakaće i kad dodirom aktiviramo Metro interfejs ili pomaknemo miš na donji ugao ekrana. Jedna od novih postavki omogućiće nam da sami odaberemo koji ugao ekrana ima koju funkciju.

Microsoft nije pojasnio hoćemo li moći namestiti da se operativni sistem podiže direktno u interfejs Desktop (verovatno nećemo moći), ali ističe da će se moći namestiti da se umesto glavnog ekrana menija Start (u interfejsu Metro) prikazuje, primera radi, ekran sa aplikacijama.

Druge novitete Microsoft će na svom službenom blogu objaviti u narednim nedeljama.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar