Prosize kapsule

Poljska: Suđenje prekinuto jer je sudija napadnut tortom

tortaSuđenje bivšem komunističkom funkcioneru Česlavu Kišacku za razbijanje protesta rudara 1981. je u Varšavi prekinuto pošto je sudiju pogodila u glavu torta.

Kiščak kao nekadašnji ministar unutrašnjih poslova u totalitarnom bivšem režimu odgovara pred sudom za to, kako ga tereti optužnica, što je 1981.godine izdao naređenje da policija protest rudara uguši silom i da može da koristi i vatreno oružje.

Danas je na ročištu sud trebalo da sasluša izveštaj lekara veštaka o zdravstvenom stanju 88-godišnjeg Kiščaka, koji zbog lošeg zdravlja propušta već peto ročište. Publiku u sudnici, uglavnom nekadašnje aktiviste opozicije komunističkom režimu, razbesnela je odluka sudije Ane Vjeloglevske da iz tog dela bude isključena javnost.

“Kako to da nijedan sud nije u stanju da kazni komunističkog zločinca?”, “To je izdaja nacionalnih interesa Poljske”, “Sramota” i “U Belorusiju”, reagovali su burno prisutni u sali na odluku sudije.

Kada je Vjeloglevska pošla da izađe iz sudnice dok straža ne izvede publiku, nekadašnji aktivista antikomunističke opozicije Adam Slomka bacio je na nju tortu i pogodio je u glavu.

Za to mu preti novčana ili zatvorska kazna u zavisnosti od toga kako će tužilaštvo proceniti izgred sa tortom koji su snimile kamere poljskih televizija.

Nakon pauze kao bi se ispraznila sudnica i sudsko veće saslušalo izveštaj veštaka, Vjeloglevska je saopštila da je zbog lošeg zdravstvenog stanja suđenje Kiščaku obustavljeno.

Ukoliko zdravlje nekadašnjeg poljskog ministra unutrašnjih poslova ne bude bilo bolje, kako bi mogao da prisustvuje suđenju, proces neće biti obnovljen.

Iz istih razloga prekinuto je suđenje nekadašnjem poljskom premijeru pa predsedniku, komunističkom generalu Vojćehu Jaruzelskom (89), za zločin uvođenja vanrednog stanja 1981. godine, u kojem su ugušene prve novostečene slobode i suspendovana građanska prava Poljaka.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.