Prosize kapsule

Beč: Picerija izazvala diplomatski incident

don paninoAmbasada Italije u Beču protestovala je zbog jelovnika bečke picerije “Don Panino”, u kojem su jela nazvana imenima više mafijaša i boraca u bobi protiv kriminala.

Na zahtev šefice italijanske diplomatije Eme Bonino, otpravnik poslova italijanske ambasade u Beču Serđo Pagano, u noti austrijskim vlastima, istakao da je korišćenje imena osoba koje su poginule u borbi protiv mafije u cilju makretinga “ne samo degutatntno, već i uvredljivo” prema ljudima koji se dnevno angažuju protiv mafije.

Ironično pominjanje poznatih žrtava u borbi protiv Koza Nostre, kao što su tužilac Đovani Falkone i aktivista Pepino Impastato, je neprihvatljivo i izazvalo je oštre reakcije u javnosti Italije, kao i italijanskoj zajednici u Beču, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Italije izvode iz note.

Fejsbuk grupa pod imenom „Italijani u Beču“ pokrenula je prikupljanje potpisa za peticiju, zahtevajući da bečka picerija promeni imena u svom jelovniku, a za kratko vreme prikupljeno je 968 potpisa.

Bečka picerija “Don Panino” našla se najpre na meti Demokratske partije Italije (PD).

Poslanik PD Mikele Ancaldi, najsnažnija pojedinačna ličnost u italijanskoj skupštini, zatražio je da se šefica italijanske diplomatije Ema Bonino založi za promenu imena jela u bečkoj piceriji.

Naime, u jelovniku bečke picerije se mogu naći imena traženih mafijaša kao što je Tomaso Busketa, ili boraca protiv mafije Đovanija Falkonea, odnosno Pepina Impastata.

“Bonino treba što pre da pozove austrijskog ambasadora na razgovor. Ne sme se dozvoliti ismejavanje heroja borbe protiv mafije”, istakao je Ancaldi dodajući da se tako nešto nije očekivalo od jedne civilizovane zemlje kao što je Austrija.

Italija, prema njegovim rečima mora zahtevati zvanično izvinjenje i povlačenje imena sa jelovnika koja vređaju Italiju i pripadnike porodica žrtava mafije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Beč: Picerija izazvala diplomatski incident

  1. Pingback: Beč: Picerija izazvala diplomatski incident - Web-novine.com | Web-novine.com