Prosize kapsule

Google i Facebook dominiraju digitalnim oglašavanjem

googlePrema podacima koja je prikupila kompanija eMarketer, ukupni prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima u prošloj godini su bili 8,8 milijardi dolara.

Od te brojke, Google je ostvario prihod od 4,61 milijarde dolara, što je tri puta više nego što je ostvario 2011. eMarketer očekuje kako će Google ove godine gotovo udvostručiti svoje prihode od mobilnog oglašavanja, i obezbediće sebi prihode od 8,85 milijardi dolara.

Na drugom mestu je Facebook, koji će ove godine prema pokazateljima ostvariti prihode od mobilnog oglašavanja u visini od 2 milijarde dolara, što je 333% više u odnosu na 470 miliona dolara prihoda koje je ostvario prošle godine.

I u ukupnoj potrošnji na digitalno oglašavanje Google je ubedljivo vodeći. Vrednost celog tržišta prošle godine procenjuje se na 104 milijarde dolara, od čega je Googleu pripalo 32,73 milijarde dolara. Za ovu godinu eMarketer predviđa kako će Google povećati svoje prihode na 38,9 milijardi dolara.

Facebook bi trebao rasti oko 37,6% na području prihoda od digitalnog oglašavanja, sa približno 4,3 milijarde dolara koliko je ostvario u 2012., na gotovo 5,9 milijardi dolara ove godine.

Među vodećih 10 kompanija na području digitalnog oglašavanja još su Yahoo, Microsoft, Barry Dillers InterActiveCorp, AOL, Amazon, Pandora, Twitter i LinkedIn.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Google i Facebook dominiraju digitalnim oglašavanjem

  1. Pingback: Google i Facebook dominiraju digitalnim oglašavanjem - Web-novine.com | Web-novine.com