Prosize kapsule

Muškarci za avanturu traže devojke sa ženstvenim crtama lica?

devojkaMuškarci koji žele kratku vezu i avanturu više vole žene sa “ženstvenim” crtama lica, navodi se u studiji koja se bavila evolutivnim determinantama igre parenja.

Ženske crte poput manje vilice i punijih obraza usko su povezane sa privlačnošću žene koja je, pak, uzeta kao indikator zdravlja, mladosti i vernosti, navodi se u studiji.

Ženske crte lica povezane su sa višim nivoom estrogena koji je pak povezan sa reproduktivnim uspehom.

Studije o faktorima koji utiču na udvaranje kod ljudi i koje su bile fokusirane na žene pokazale su i da žene više vole “razbacanije” muškarce za kratku vezu a “štrebere” da se skrase jer smatraju da će im oni biti od veće pomoći u podizanju dece.

U studiji u kojoj je učestvovali nekoliko stotina heteroseksualnih muškaraca, tim istraživača pokazivao je slike ženskih lica i tražio od subjekata-volontera da izaberu one sa kojima bi bili u “avanturi” i one sa kojima bi bili u ozbiljnoj vezi.

Postojale su dve verzije svakog lica – jedna sa nešto ženstvenijim crtama i druga muškobanjastija. Lica su sastavljena od crta lica Evropljanki ili Japanki.

Stručnjaci su otkrili da su muškarci žene sa ženstvenijim crtama lica pre birali za avanturu. Ova sklonost naročito je izražena medju muškarcima koji su već bili u ozbiljnoj vezi.

Autori studije objašnjavaju da “zauzeti” muškarci “opuštaju” svoje sandarde u izboru kratkoročnog partnera dok kada se odlučuju za dugoročnu vezu, biraju partnera koji je manje atraktivan ili manje ženstven.

Ranija istraživanja pokazala su da su zgodne žene manje verne, naročito ako im partner nije preterano lep.

“Ako ih partnerka vara, muškarac rizikuje da podiže dete koje nije njegovo”, navodi se u studiji autora Entonija Litla sa Univerziteta Stirling i Benedikta Džonsa sa Univerziteta Glazgov.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Muškarci za avanturu traže devojke sa ženstvenim crtama lica?

  1. Pingback: Muškarci za avanturu traže devojke sa ženstvenim crtama lica? - Web-novine.com | Web-novine.com