Prosize kapsule

Španac napravio gitaru od keramike

keramickaJedan španski muzičar prvi put je pred publikom svirao na gitari napravljenoj od keramike za koju se nada da će pomoći posrnuloj grnčarskoj industriji njegovog rodnog grada.

Pevač i gitarista Luis Martin, kome je bilo potrebno mesec dana da napravi plavo-žuti instrument uz pomoć graditelja gitara i grnčara, patentirao je svoj dizajn i kaže da je poruke podrške dobio čak iz Finske i Japana.

“Tokom 1950-tih mnoge grupe su snimale u kupatilima jer su imala specijalan eho. Mislio sam da bi keramička gitara dobro zvučala, naročito jer postoje i drugi keramički instrumenti poput flaute”, rekao je Martin Rojtersu.

Gitara je napravljena u gradu Talavera de la Reina, poznatom po proizvodnji pločica koje su korišćene za ukrašavanje manastira El Eskorijal iz 16. veka i Kraljevske palate u Madridu. Industrija u ovom gradu je pala na niske grane posle ekonomske krize koja je pre pet godina žestoko pogodila Španiju.

“Keramika iz Talavere je poznata ali kao i sve ostalo, prolazi kroz krizu jer su stvari u Španiji loše. Ako ovaj projekat zaživi mogao bi da obezbedi posao za mnogo ljudi”, rekao je Martin.

Martin je nastupio sa gitaristom Karlosom Sabrafenom koji ga je pratio na električnoj gitari i koji je priznao da je u početku smatrao da je Martinova ideja “potpuno nenormalna”.

Martin je, pak, smatrao da bi keramička gitara imala prodju kod muzičara kao što je to bio slučaj i sa staklenim gitarama.

“Ljudi bi našu gitaru kupili zainteresovani da čuju zvuk koji proizvodi”, objašnjava on.

Trio sada traži sponzora za projekat i očekuju da će se gitare prodavati za 2.500 evra po komadu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.