Prosize kapsule

Umro je tvorac prvog kompjuterskog miša

mišEngelbart je radio na unapređenju interfejsa dok još ni vi, ni vaš otac a možda ni deda nisu ni znali šta interfejs uopšte i predstavlja. Ali izum po kojem ćemo ga najviše pamtiti je kompjuterski je miš.

Možda je na određen način simbolično da je tvorac miša umro u trenucima kada i Microsoft i Apple – kompanije koje su nekada zavisile od ove male spravice – rade sve da uspokoje i njegov izum. Živimo u svetu opsesije tabletima i ekranima osetljivim na dodir koji se silom trude, ali ne uspevaju u potpunosti, potisnuti stoni računar. Pre desetak godina mislili smo da miša u penziju mogu poslati samo interfejs za komunikaciju glasom, ali nakon početnog razvoja ta je grana do danas gotovo posve zamrla, barem za “obične korisnike”.

Engelbart je rođen 1925 u američkoj saveznoj državi Oregon, bavio se raznim aspektima informatike, ali ono po čemu će najviše ostati upamćen jeste to da je patentirao prvog kompjuterskog miša (patent pod brojem broj 3,541,541). Engelbart je patent prijavio 1967, a odobren mu je 1970. Da se toga setio neko iz Applea – do danas bi nam uzimali novac i tužili sve oko sebe; da se setio neko iz IBM-a, omogućio bi izradu klonova, ali pod posebnim uslovima; da se setio neko iz Intela, morali bismo svi kupovati miševe brendirane Intelovim logom … Engelbart je, srećom, radio za ARPA-u, nekomercijalnu agenciju finansiranu iz američkog proračuna, i u vremenima kada je cela informatika bila obojana dečijim idealizmom, pohlepa je došla kasnije.

Osim Engelberta na mišu je radio i Bill English, Engelbartov glavni inženjer, za kojeg se smatra da je fizički izradio prvog funkcionalnog miša. Douglas Engelbart je umro u Kaliforniji u 89. godini života.

Ovako je izgledao prvi funkcionalni miš

Ovako je izgledao taj prvi miš

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Umro je tvorac prvog kompjuterskog miša

  1. Pingback: Umro je tvorac prvog kompjuterskog miša - Web-novine.com | Web-novine.com