Prosize kapsule

Nova Opera je i službeno predstavljena

OperaOpera Software je predstavila novu verziju internet pretraživača Opera koji je sada, u ovoj 15-oj verziji, temeljen na engineu Blink. Isti engine koristi pretraživač otvorenog koda Chromium kao i Googleov pretraživač Chrome (Googleovi i Operini programeri zajedno su radili na razvoju Blinka). 

Korisnicima se preporučuje da nadograde svoje pretraživače na novu verziju, mada još uvek nije potpuno jasno do kada će kompanija ‘’krpiti’’ sigurnosne propuste u Operi 12, poslednjoj verziji temeljenoj na Presto engineu.

Nova Opera koristi vrlo slični interfejs kao Google Chrome, ali ističe se po nekim specijalnim mogućnostima kao što su integrisane geste sa mišem, speed dial sa boljim mogućnostima organizacije često posećivanih stranica, funkcijom Stash koja omogućava lako dodavanje stranica za kasnije pregledavanje ili primera radi Off-Road načinom rada koji smanjuje potrošnju podatkovnog prometa kompresijom sadržaja na stranicama. Jedna od bitnih razlika u odnosu na Chrome je i izostanak sinhronizacije postavki putem Google računa. Za ovu funkciju Opera koristi svoj servis Opera Link koji se koristio i na dosadašnjim verzijama pretraživača.

Opera 15 dostupna je za Windows i OS X platformu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.