Prosize kapsule

Kinezi pustili u rad najveću zgradu na svetu (FOTO)

zgrada 01Svet je dobio novu najveću zgradu. Sa svojih 1,7 miliona m², “New Century Global Center” je na ivici da ne možemo da razlučimo da li je reč o velikoj zgradi ili malom gradu.

“New Century” je počeo da se gradi prošle godine, a zvanično je pušten u rad 1. jula 2013.
zgrada 02Objekat ima 18 spratova, kombinacija je stakla i čelika i nalazi se iznad metro stanice u Čengduu, gradu od 14 miliona stanovnika u provinciji Sičuan na jugozapadu Kine, gradu koji je jedan od najbrže rastućih megapolisa na svetu.zgrada 03

Tu su IMAX bioskop sa 14 sala, prodavnice, restorani, kancelarije, fakultet, hoteli (dva sa pet zvezdica), rekonstrukcija mediteranskog sela i ogromna veštačka plaža iznad koje se smenjuju zalasci i zlasci sunca i letnji povetarac koji se “doživljava” velikim LED ekranom.
zgrada 04Kuriozitet je da se najbliža plaža nalazi na tačno 1000km od Čengdua. I dalje je u fazi izrade umetnički centar od 46,451 m² koji je delo Zahe Hadid.zgrada 05

Ako do sada niste impresionirani, možda će ovo da malo pomogne da shvatimo koliko je to tačno 1,7 miliona m²: unutar zidova “New Century GC-a” može da se smesti tri Pentagona, 20 zgrada Sidnejske opere, a ovaj objekat je za 46.000 m2 veći od prethodne najveće zgrade na svetu, Terminala 3 Aerodroma u Dubaiju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar