Prosize kapsule

Španci osmislili program za prepoznavanje pedofila

negobotTim španskih inženjera osmislio je svojevrsnu program pod nazivom Negobot, koji bi u “čet sobama” trebalo da prepoznaje potencijalne pedofile.

Program koji je nedavno predstavio tim sa španskom Univerziteta Deusto iz Bilbaa trebalo bi da se upušta u konverzacije sa korisnicima čet soba (chat rooms) i da razgovor održava dovoljno dugo dok se ne utvrdi da li su te osobe prikriveni pedofili.

Kako bi taj cilj bio ostvaren, Negobot će se upuštati u intimnu konverzaciju, ali samo nakon što neko klikne na njegov profil. Kada se to desi, Negobot beleži razvoj konverzacije, i kada ona dostigne zabrinjavajući nivo, obaveštava nadležne službe.

Prema rečima dr Karlosa Laordena, jednog od tvoraca programa, španska policija zainteresovana je za primenu ovog programa u svojim istragama, ali je potrebno njegovo dalje testiranje i razvijanje.

“Negobot bi mogao da bude od velike koristi za detektovanje prikrivenih pedofila u okviru policijskih istraga. Međutim, ovaj program nikako nije zamena za specijalizovane agente i snage zakona”, izjavio je dr Laorden.

Slični programi i ranije su bili u funkciji, ali je Negobot jedinstven po tome što ima nekoliko različitih obrazaca za komuniciranje. Osim toga, njegovi tvorci računali su na to da stil kucanja i izražavanja treba da podseća na delo četrnaestogodišnjakinje, pa je tako ostavljen i niz namernih kucačkih i gramatičkih greški, kao i upotreba žargonskih izraza.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.