Prosize kapsule

TOP 5: One hit wonder rap pesme devedesetih

rapOne hit wonder su one zvezde koje bljesnu jednom pesmom i posle nestanu. U većini slučajeva više nikada ništa ne urade a da je vredno pomena, ali nam te bisere koje ostave, ostave za večnost. Evo kako je to izgledalo ’90-ih u hip-hopu. 

5. Sir Mix a Lot – Baby Got Back (1992)

Da, ovo je video u kojem se žene tretiraju kao objekat i koji je izazvao lavinu rasističkih komentara na račun ogromnih geto guzova devojaka koje se u spotu pojavljuju. Ipak, ovu pesmu je bilo nemoguće ne voleti. Reč je beskrajnoj priči jednog čoveka koji je jednostavno dovoljno iskren da prizna da voli dobra, velika dupeta. A ko ih ne voli?

4. Tag Team – “Whoomp! (There It Is)” (1993)

Ova numera je vladala Bilbordom, a i svim ostalim listama iako nije nije znao šta, dođavola, znači “Whoomp”? Teško da ste mogli da nađete ikoga ko je znao više od nekoliko stihova pesme, ali je ona ipak našla mesto na 99,9 odsto tadašnjih muzičkih kompilacija, zvaničnih i nezvaničnih.

3. Skee-Lo – I wish (1995)

Skee-Lo nije uradio mnogo toga u karijeri, ali je stvorio rap himnu za one “ne-tako-cool” klince. Nije koristio aroganciju da bi prodao ploče, već je jednostavno repovao o onome šta bi i kakav bi želeo da bude. Odeven ka hip-hop Forest Gump, Skee-Lo se žalio da je prenizak, kako ne može da nađe devojku, ne ume da igra basket i tako dalje. Na kraju se ispostavilo da je trebalo da poželi i malo dužu karijeru.

2. Kris Kross – Jump (1992)

Možda su se Kris Kross u momentu kada su se pojavili bili maloletni, ali je udario Ameriku vrlo jako ovim svojim hitom. Klinci su imali prilike da gledaju mlade repere sa kojima su delili godine, ali čije samopouzdanje i “kuloću” teško da su ikada mogli da postignu. Iako su kratko potrajali, Kris Kross su u ono vreme svojim imidžom i pojavom bili pravi trendseteri.

1. Vanilla Ice – Ice Ice Baby (1990)

Ok, jeste čovek pokrao bas liniju iz Queen numere Under Pressure, ali se ne može osporiti da se ova pesma momentalno lepi za mozak u trenutku kada je čuješ. Teško da je Vanilla Ice mogao da privuče neki veći kredibilitet “na ulici” svojim imidžom i pojavom, ali je postigao sasvim zavidnu popularnost. I imao je, u stvari, cele dve pesme…ako računamo onu koju je snimio za film “Nindža kornjače”. 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “TOP 5: One hit wonder rap pesme devedesetih

  1. Pingback: TOP 5: One hit wonder rap pesme devedesetih - Web-novine.com | Web-novine.com