Prosize kapsule

Nemac poginuo leteći pomoću odela s krilima

SkydivingJedan 24-godišnji Nemac poginuo je u francuskim Alpima leteći pomoću “odela s krilima” (wingsuit), saopštila je policija.

To je ekstremni pojedinačni sport strmoglavog, ali kontrolisanog pada, odnosno leta posle skoka s litice, ili iz aviona i helikoptera.

Letači koriste kombinezon koji uz bokove ima polu-kruta tekstilna proširenja, nalik krilima, između rukava i nogavica, i još jedno “repno krilo” između nogavica.

Oni pred kraj leta koji obično traje nekoliko desetina sekundi, otvore mali padobran da bi se bezbedno prizemljili.

Poslednjih godina ta vratolomija je postala još opasnija jer se letači širom sveta nadmeću u tome ko će proleteti bliže uz neku liticu ili što niže preko neke opasne stene, o čemu snimke objavljuju na interentu. Blizak prelet neki dokazuju oderotinama od stenja na šakama, što nisu imali pre skoka.

U pratnji dva druga ljubitelja “odela s krilima” Nemac je u četvrtak triput skočio s vrha Breven (2.525 metara), gde su se peli žičarom iz Šamonija.

Pri četvrtom skoku avanturista je pogrešno procenio putanju i svom silinom udario u izbočinu stene. Spasioci su ga našli mrtvog.

Vlast Šamonija je prošlog leta, posle dve nesreće, zabranila skokove u “odelu s krilima”.

Međutim taj ekstrenin sport je ponovo dozvoljen ovog leta s vrha Breven, ali je napravljen poseban raspored da bi se izbegli sudari skakača i padobranaca-letača paraglajdera što je znatno umerenija varijanta uzbudljive avanture u vazduhu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.