Prosize kapsule

U Londonu uskoro predstavljanje hamburgera koji je koštao 250.000 funti

vestacko mesoKrajem meseca u Londonu će prvi put biti poslužen hamburger težak oko 150 grama, a njegova proizvodnja koštala četvrt miliona funti.

Reč je o eksperimentalnom obroku, prvom hamburgeru čije je meso pripremljeno od životinja dobijenih u laboratoriji od matičnih ćelija, a da bi se došlo do konačnog proizvoda bilo je potrebno 250.000 funti.

Pljeskavica koja čini osnovu obroka napravljena je od tri hiljade traka veštačke govedine, od kojih je svaka veličine prinčanog zrna. Njen tvorac, naučnik prof. Mark Post sa holandskog Mastriht univerziteta, nada se da će takav obrok moći da doprinese rešavanju sve veće potražnje za mesom, naročito govedinom, jagnjetinom, svinjetinom i piletinom.

„Trenutno koristimo sedamdeset posto celokupnog agro-kapaciteta da bismo uzgajali onoliko stoke koliko nam je mesa potrebno. Sigurno je da će nam u bliskoj budućnosti biti potrebne alternative. Ako ne učinimo ništa po tom pitanju, meso će postati luksuz i hrana će biti sve skuplja”, izjavio je prof. Post za Dejli Telegraf.

On objašnjava da su i za „pljeskavicu od veštačkog mesa“ potrebne životinje, kako bi se iz njih izvukle matične ćelije. Međutim, tim procesom bi se od jedne životinje dobilo znatno više mesa nego sada.

Profesor dodaje da je za proizvodnju sintetičkog mesa potrebno 99 posto manje resursa nego za uzgoj pravog mesa, znatno manje vode (između 82 i 96 posto), kao i da se tom prilikom proizvodi 78 do 95 posto manje emisije zelenog gasa.

Prema podacima svetske Organizacije za hranu i poljoprivredu, do 2050. godine ješćemo dva puta više mesa nego sada. Ipak pre nego se ovakvi hamburgeri pojave u restoranima širom sveta, potrebno je da prođu stroge kontrole kako bi bile pribavljene dozvole za dalju proizvodnju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “U Londonu uskoro predstavljanje hamburgera koji je koštao 250.000 funti

  1. Pingback: U Londonu uskoro predstavljanje hamburgera koji je koštao 250.000 funti - Web-novine.com | Web-novine.com