Prosize kapsule

Mamurluk ozbiljno remeti moždane funkcije

pivoMamurluk po naše zdravlje može ostaviti mnogo ozbiljnije posledice od uobičajenog bola u glavi – on negativno utiče i na način na koji naš mozak prima i obrađuje informacije, pokazalo je novo istraživanje.

Svako ko se probudio posle burne noći koju je proveo uz obilje alkohola mogao je da posumnja u tvrdnju naučnika da mamurluk utiče na jasno rasuđivanje, ali je sada ta tvrdnja i zvanično potvrđena.

Psiholozi koji su proučavali mamurluk, koji definišu kao “simptomi koji se i dalje osećaju nakon što se nivo alkohola u krvi vrati na nulu”, saopštili su da su ustanovili pouzdane činjenice da mamurluk ozbiljno remeti moždanu percepciju.

Zaključak istraživanja je da je uticaj prekomernog konzumiranja alkohola veći i da traje mnogo duže i nakon što alkohol napusti krv.

Novo istraživanje takođe je pokazalo da pored toga što mamurluk prouzrokuje mučninu, vrtoglavicu i anksioznost, takođe ostavlja posledice i po mozak koji ima manju mogućnost za normalno funkcionisanje.

Preliminarna istraživanja koja će javnosti kompletno biti predstavljena za nekoliko dana pokazuju da posledice mamurluka ozbiljno ugrožavaju našu “radnu mamoriju”.

“Mnogim ljudima je poznat osećaj mamurluka koji ih obuzima dan nakon preteranog konzumiranja alkohola, ali ono što je važno je da smo ustanovili da osim fizioloških problema, on pogađa i čovekove kognitivne funkcije dovodi do mnogih drugih neželjenih posledica”, kaže doktorka Loren Oven.

Iako su mnoga brojna naučna istraživanja proučavala akutne efekte konzumiranja alkohola, naučnici su uglavnom zanemarivali i posledice mamurluka, a istraživanje je sprovedeno upravo zbog toga što ovo stanje naučno još uvek nije dovoljno proučeno.

Iako se smatra da je on posledica dehidracije, hemijske supstance koje se nalaze u alkoholu takođe su jedan od bitnih razloga pojave mamurluka, zaključak je ovog istraživanja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Mamurluk ozbiljno remeti moždane funkcije

  1. Pingback: Mamurluk ozbiljno remeti moždane funkcije - Web-novine.com | Web-novine.com