Prosize kapsule

Češka: Poziv na bojkot Staropramena zbog sponzorisanja gej parade

staropramenKonzervativna incijativa D.O.S.T, inače bliska bivšem češkom predsedniku Vaclavu Klausu, započela je bojkot češkog piva “Staropramen” pod parolom “Ne pijemo ‘toplo’ pivo”, zbog toga što je istoimena pivara sponzor ovogodišnje gej parade u Pragu i jednonedeljnog festivala Prag Prajd.

“Naši razlozi nisu potrošački već idejni. Rukovodstvo pivare je odlučilo da pomogne festival homoseksualaca Prag Prajd čime se demonstrativno postavilo na stranu kulturne revolucije koja potkopava same temelje ljudskog društva”, saopštila je na svom sajtu inicijativa D.O.S.T., u kojoj je i jedan od najbližih bivših saradnika Klausa Petr Hajek.

Predsednik inicijative Mihal Semin pozvao je sve simpatizere i ostale Čehe da bojkotuju to pivo, a postavljen je i prigodan transparent sa porukom: “Ne pijem toplo pivo. Ne pijem Staropramen”.

“Naša pivara pomaže desetine manifestacije tokom godine. Tužno je, čak alarmantno da u današnje vreme čitamo ideološka saopštenja tog tipa koja govore i o sukrivcima. Ne želimo da to dalje komentarišemo”, kazao je za današnje Lidove novini portparol pivare “Staropramen” Petr Barvik.

Festival seksualnih manjina Prag Prajd održava se od 12. do 18. avgusta, a 17. avgusta biće organizovana parada LGBT osoba i Pražana turističkim centrom Praga.

Češki homoseksualci od 2006. godine imaju pravo na istopolne brakove, takozvano registrovano partnerstvo. Jedan od sadašnjih zahteva za koji se bore jeste da im se omogući da usvajaju biološku decu svog istopolnog partnera.

Češko društvo jeste vrlo tolerantno prema LGBT oosobama i 67 odsto Čeha odobrava istopolne brakove, ali kada je u pitanju usvajanje dece, to pravo bi im dalo svega 18 odsto Čeha.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Češka: Poziv na bojkot Staropramena zbog sponzorisanja gej parade

  1. Pingback: Češka: Poziv na bojkot Staropramena zbog sponzorisanja gej parade - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar