Prosize kapsule

Know-how: Kombinovanje hrane i piva

pivo i hranaIako se smatra hranljivom supstancom, koja svojom nutritivnom vrednošću  može pridoneti dnevnoj dozi supstanci koja su potrebni organizmu, ne treba zaboraviti da je voda glavni deo piva.

Zato se pivo oduvek kombinovalo sa hranom, kao aperitiv ali i digestiv (za vreme jela i nakon) a danas je u gastronomiji ovo kombinovanje ozbiljno shvaćeno.

Razmatraju se boje, temperature, ukusi. Iako je učestalije kombinovanje hrane sa vinom, sve veća različitost piva nas navodi da mislimo o o ovoj temi.

Iron Abs za vas

Evo ipak nekih osnovnih saveta, za koje ne morate biti majstor gastronomije.pivo i hrana 02

Generalno, pivo najbolje paše uz  ukiseljeno povrće ( kupus, paprike),  jela sa roštilja, dimljenu hranu, pečene kobasice, uz ljuta meksička jela. I ovo zaista jesu jela koja se najčešće kombinuju uz  pivo.

Što se dezerta tiče, najbolje se slaže  uz takozvane gorkaste dezerte, i tu uglavnom treba piti crna piva koja imaju ukus tamne čokolade.

Dezerte koji su tipični, tj slatki treba propratiti laganijim pivom.

Uz ribu je bolje kombinovati vino i u našim krajevima je uglavnom tako. Ipak, u Severnoj Evropi, i ribu i plodove mora prate tamnim, gorčim, jačim pivima, kako bi pojačali aromu.

Uz piletinu pijte lager piva sa slatkastim ukusom, piva koja su manje prevrela (tzv.piva donjeg  vrenja).

Ovakva piva treba dakle kombinovati sa laganijim jelima – jednostavna jela od mesa, namazi sira na hlebu, slani zalogaji sa šunkom i sirom itd.

Možda se ovde krije i osnovno pravilo ovog kombinovanja:

Neka intezitet ukusa jela prati intezitet ukusa piva- dakle, uz blaga jela piti light, lager piva, a uz nešto jača –  tamna, jaka piva.pivo i hrana 03

Kombinovanje pravog piva sa različitim vrstama hrane , pivar Greg Hol iz Čikaga shvata jako ozbiljno. Da ne kažemo da je opsednut. Pivom se bavi od 1988. godine i  oduvek se bavi sparivanjem pravog piva sa različitim obrocima.

On kaže da pivo više nije samo za utakmice, roštilje i parkove.

Danas imate piva koja su na nivou kvaliteta koja imaju vina i koja mogu da poboljšaju hranu kao što vino čino. Dakle, ne  samo da idu uz hranu, već  je u kombinaciji i poboljšavaju. Zato je važno izabrati prikladno pivo.”

Iako se i on slaže da se  jelo i  pivo slažu po jačini, nema ništa ni protiv kontrasta.pivo i hrana 04

Po meni i kontrasti mogu biti dobro. Recimo da uz ljutu, začinjenu hranu kombinujete  neko sladunjavije pivo! Verujte da to može biti dobra kombinacija!”

Možda većina koja pročita ovaj tekst pomisli da ne treba praviti filozofiju oko ovih kombinovanja. Ipak, možda valja probati i razmisliti. Možda će to doneti neku novu dimenziju našem svakodnevnom uživanju u hrani i pivu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.