Prosize kapsule

Microsoft kupio Nokiu za 7,2 mlrd USD

Steve & Stephen biće ponovo kolege, bar za kratko vreme

Steve & Stephen biće ponovo kolege, bar za kratko vreme

Nokia i Microsoft su juče objavili da su postigli dogovor prema kojem Microsoft preuzima najveći deo Nokijinog odeljenja Devices and Services kao i licence svih kompanijinih patenata, za ukupnu svotu od 7,2 milijardi dolara.

Od toga, 5 milijardi otpada na kupovinu odeljenja, a 2,2 milijarde na patente. Patentni će biti neekskluzivno licencirani Microsoftu na period od 10 godina, uz recipročnost te mogućnost trajnog produženja tog ugovora. Takođe, Microsoft će licencirati od Nokije pravo na korišćenje imena Nokia kao i pravo na korišćenje kartografskog servisa HERE na period od četiri godine, prema posebnom ugovoru.

Devices and Services u okviru Nokije je zadužen za dizajn i proizvodnju mobilnih telefona i smartfona, ali i prateće usluge, a Nokiji je prošle godine ovo odeljenje generisalo skoro 15 milijardi eura odnosno oko polovine ukupnog prometa. Dakle u Microsoft odlazi praktično sve što se tiče Nokijinih mobilnih uređaja, uključujući mobilne uređaje za široke mase Asha, pametne telefone sa Windows Phoneom Lumia i tako dalje.

Nekoliko top menadžera iz Nokije preći će u Microsoft, uključujući CEO-a Stephena Elopa koji će voditi novu “Nokijinu” diviziju u okviru Microsofta. Tračevi, inače, kažu da je Elop, koji je u Nokiju došao iz Microsofta pre tri godine kada je doneo odluku o tome da kompaniju veže za platformu Windows Phone, istovremeno i jedan od najozbiljnijih kandidata za Ballmerovog naslednika.

Na mesto CEO-a Nokije doći će privremeno predsednik Nadzornog odbora Risto Siilasmaa, dok kompanija ne nađe trajnu zamenu.

Ukupno će u Microsoft preći 32.000 Nokijinih radnika iz celog sveta od kojih je 4.700 u Finskoj, a 18.300 radi direktno na proizvodnji uređaja.

Šta nakon ovoga ostaje u Nokiji? Samo ime Nokia, zatim brzorastući, hvaljeni i profitabilni kartografski servis HERE (ex Nokia Maps), svi novi patenti koje ima pravo licencirati bez ograničenja, pravo na korišćenje Microsoftovih patenata u servisu HERE, dizajn i proizvodnja mrežne infrastrukture NSN (Nokia Solutions and Networks – bivši Nokia Siemens Networks) kao i Microsoftova kreditna linija od 1,5 milijardi eura (ako se bude koristila, vratiće se od Nokijinih prihoda od transakcije po njenom završetku).

O ovoj kupovini nagađa se već godinama, tačnije od kada je Elop ‘’zaseo’’ na mesto šefa u Finskoj, a prema nekim navodima najozbiljniji pregovori vođeni su početkom godine, ali oni su bili prekinuti u junu.

Microsoft kupovinom Nokijinih telefona postaje direktan konkurent svojim partnerima, kao što je to učinio Google kupovinom Motorole. Kako će se to odraziti na “ekosistem” Windows Phonea i njegov tržišni (ne)uspeh, vreme će pokazati. Za razliku od Googleove kupovine Motorole, ovog puta nema naručenih izjava od partnera u kojima oni podržavaju transakciju – štoviše, iz jednog od najvećih, HTC-a, su poručili da “proučavaju situaciju” i da trenutno nemaju šta reći o ovom događaju.

Proces kupovine bi trebao biti završen u prvom kvartalu 2014., nakon odobrenja  na vanrednoj skupštini akcionara Nokije i potrebnih dozvola regulatornih tela sa obe strane Atlantika.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.