Prosize kapsule

Japanac lobira da žmurke postanu olimpijska disciplina

olimpijadaJasuo Hazaki (64) iz Japana lobira da takmičarske žmurke budu uključene u Olimpijske igre 2020. godine.

Hazaki, sa Univerziteta za sportsku nauku u Japanu, veruje da će održavanje igara u Tokiju biti savršena prilika Olimpijska zajednica prihvati sport.

„Voleo bih da žmurke budu jedan od egzibicionih sportova 2020. godine a da vremenom postanu regularna disciplina“, izjavio je on.

Hazaki je uspostavio Komitet za promociju žmurki u Japanu 2010. godine, a njegova organizacija trenutno broji 1.000 članova. Mnogi od njih su studenti, ali on naglašava da u sportu može da uživa svako.

„Želim da ohrabrim sve koji žele da se bave sportom. Žmurke mogu da se igraju svi, bez obzira na godine, pol ili sposobnosti. Kada gledate sport danas, sve se vrti oko neverovatne tehnike i veštine – kao što su fantastični driblinzi, trčanje ili šutiranje u fudbalu. Ali to nije sport za svakoga. Žmurke su sport kojim svako može da se bavi“, izjavio je Hazaki.

Komitet je već postavio formalna pravila za takmičarske žmurke. Igru igraju dve ekipe od po 7 članova u desetominutnoj utakmici. U prvih pet minuta tim ima 2 minuta da se sakriju na „terenu“ dimenzija 19.8 metara sa 19.8 metara. Nakon toga protivnički tim mora da ih pronađe i dodirne.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.