Prosize kapsule

Pinoče zatvorenike mučio muzikom Hulija Iglesijasa

hulioPesme Hulija Iglesijasa, Kita Stivensa i Džordža Harisona korišćene su kao “muzika za mučenje” zatvorenika tokom diktatorskog režima generala Augusta Pinočea u Čileu.

Prema pisanju londonskog lista Telegraf, izuzetno glasna muzika puštana je za vreme mučenja na hiljade političkih neistomišljenika koji su se našli iza rešetaka kada je 1973. godine Pinoče došao na vlast.

Bivši zatvorenici kažu da su Harisonova pesma “My Seet Lord”, saundtrek filma “Paklena pomoradža” Stenlija Kjubrika i hitovi španskog pevača Iglesijasa puštani danima.

Dr Katja Čornik, istraživač sa Univerziteta u Mančesteru, koja je proučavala upotrebu muzike u Pinočeovim zloglasnim zatvorima i logorima, kaže da je ovaj metod imao za cilj da nanese psihološku i fizičku bol.

Danas je godišnjica vojnog udara kojim je 11. septembra 1973. na vlast došao Pinoče. Još nije pronađeno blizu 1.200 ljudi koji su nestali za vreme njegovog rata protiv svih onih koji su bar imalo imali prizvuk levičarskog neslaganja sa njegovim vojnim režimom koji su podržavale SAD.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar