Prosize kapsule

Pilot uhvaćen sa nivoom alkohola četiri puta većim od dozvoljenog

avionJedan civilni pilot na dužnosti uhapšen je u sredu na aerodromu Lids Bredford u zapadnom Jorkširu u Engleskoj, jer je prekoračio dozvoljeni limit alkohola u krvi za čak četiri puta.

Pilot Irfan Faiz, koji ma 54 godina, trebalo je da kao kapetan aviona pilotira na letu za Islamabad u sredu sa 180 putnika, kada je osoblje zaduženo za kontrolu uočilo da je “nestabilan pri hodanju i da miriše na alkohol i opojna sredstva”.

Pilot kompanije Pakistan International Airlines je, kako bi zavarao kontrolu i ublažio miris, pre ukrcavanja je pokušao da pepermint bombonama i žvakaćim gumama sakrije miris alkohola. On je nakon privođenja priznao krivicu za “aktivnost koja je u suprotnosti sa obavllajnjem pilotske dužnosti”, saopštio je tužilac.

Tužilac koji vodi ovaj slučaj i koji je podneo krivičnu prijavu protiv pilota je saopštio da je Faiz uhapšen nakon što je pripit ušao u kokpit aviona kada su ga zaustavili menadžeri i pozvali policiju koja ga je privela.

“Postojala je ozbiljna opasnost da avionom pilotira pijani kapetan, što bi ozbiljno ugrozilo bezbednost putnika i stanovnika Engleske, ukoliko bi se avion srušio”, dodao je tužilac.

Branilac pilota Irfana Faiza rekao je u sudu da je njegov klijent u tom trenutku imao 41mg u 100 mililitara krvi na osnovu alko-testa, nekoliko puta više od dozvoljene granice koja iznoci 9mg, ali da bi sud trebalo da uvaži činjenicu da on do sada ima neukaljanu pilotsku karijeru, bez ijednog prekršaja.

Faiz, koji leti već 25 godina, može da se suoči sa kaznom od maksimalne dve godine zatvora, a zadržan je u pritvoru do izricanja presude, 18. oktobra.

Piloti koji pokušavaju da upravljaju avionom pod uticajem alkohola se smatraju najvećom opasnošću po sigurnost, a iako policija u Engleskoj ima ovlašćenje da proverava pilote i osoblje ukoliko posumnja da su pod uticajem droge ili alkohola, ovakve situacije se vrlo retko dešavaju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar