Prosize kapsule

Zašto uopšte trenirati?

treningSigurni smo da će većini pitanje iz naslova zvučati besmisleno. No, hajde da odigramo prvo jednu igricu.

Postavi sam sebi ovo pitanje i osluškuj u svesti odgovore koje ćeš dobiti od samog sebe. (Naravno, ovaj zadatak ti ne postavljamo ako si profesionalni sportista i treniraš zarad postizanja sportskih rezultata.)

Ako si uspeo da u svesti izoluješ odgovore na ovo pitanje od galimatijasa pomisli o sisama, dupetima i hladnom pivu, uvereni smo da su oni vrlo nalik ovome: „Da dobro izgledam“, „da smršam“, „da budem jak“ ili „zato što tako kaže onaj dr Filgud“. E, pa da li su to dovoljno jaki razlozi?

Iron Abs za vas

Ciljevi treninga

Najčitaniji tekstovi u našem magazinu su oni na temu vežbi za trbušnjake i povećanju mišićne mase. Najčešće pitanje koje čujemo u komentarima na ove tekstove jeste „Za koliko će se videti rezultati?“ Dakle, mogli bismo sa priličnom sigurnošću zaključiti da je kod dobrog dela čitalaca glavni cilj treninga telesni izgled.

Svakako da je to normalan i legitiman cilj, naročito za mlađe momke koji su na izlasku iz puberteta i žele muževniji izgled, smatrajući da će im to ojačati samopouzdanje i biti adut u muvanju riba.Pushup.

Neko ko je dobro „zajašio“ tridesetu verovatno smatra da će od treninga imati zdravstvene koristi (u ovo ubrajamo i mentalno zdravlje koje može značajno biti ugroženo nakon dužeg perioda u braku), a sigurno mu neće smetati da i malo stanji struk zadebljao od piva i „čišćenja“ frižidera.

Dakle, važno je imati jasan cilj kada se kreće sa treningom, jer se inače može „izgubiti“ u rutini zarad rutine ili odustati zbog manjka motivacije. Od ciljeva će zavisiti i koncept samog treninga.

Trening za dobar izgled

Koji sportisti izgledaju najbolje? Po našem skromnom mišljenju, to su „natural“ bodibilderi, gimnastičari i atletičari „brzoprugaši“. Eto nam automatski i odgovora kako treba trenirati ako nam je glavni cilj estetika: redovan rad sa tegovima i vežbe sa sopstvenom težinom (sklekovi, zgibovi, trbušnjaci…), pri čemu ne treba zapostaviti ni tzv. kardio trening (džoging, sprinteve, razne skokove itd.)

Trening za mršavljenje

Osobama koje žele sa smršaju najvažnije je da treningom pokrenu metabolizam masti. To se može postići na dva načina: aktivnošću dužeg trajanja i manjeg intenziteta (poput džoginga, vožnje bicikla, plivanja) ili kraćim ali intenzivnijim intervalnim treningom (razne kombinacije trčanja, dizanja tegova, vežbi sa sopstvenom težinom itd.). Najbolje je kombinovati oba pristupa. Za one koji žele da se oslobode „viška kilograma“, savetujemo trening u jutarnjim časovima, bez doručka, a zatim jedan čisto proteinski obrok.trening 03

Trening za zdravlje

Ukoliko prvenstveno želimo zdravstvene koristi od treninga, najvažnije je odabrati funkcionalne vežbe snage, aerobne aktivnosti u kojima najviše uživamo (trčanje, plivanje, bicikli, šetnje u prirodi…) i redovno u svoju trening rutinu uključivati vežbe za pokretljivost zglobova i fleksibilnost. U korak sa ovakvim treningom potrebno je informisati se o zdravim načinima ishrane.

Zaključak

Ako si čvrsto odlučio da kreneš sa redovnim treninzima, izdvoj pre toga malo vremena da razmisliš zbog čega ti je trening bitan (stavi razloge na papir i čitaj ih svako jutro), isplaniraj vreme kada ćeš trenirati i napravi program rada kojeg ćeš se pridržavati (koristi informacije na internetu ili usluge trenera). Pored toga, u cilju dugoročnog očuvanja motivacije, jednom mesečno testiraj parametre koji su ti bitni (obim struka ako želiš da smršaš, obim bicepsa ako radiš na izgledu ili testiraj snagu/izdržljivost). Na ovaj način izgradićeš čvrst temelj za konstantan napredak.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Zašto uopšte trenirati?

  1. Pingback: Zašto uopšte trenirati? - Web-novine.com | Web-novine.com