Prosize kapsule

Kraj za stare plugine u Chromeu

google-chrome-pluginsKompanija Google odlučila je da napusti popularnu NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) arhitekturu za plugine koja se koristi još iz vremena Netscape web pretraživača. 

U Google smatraju da je tehnologija dovoljno napredovala da se napusti zastarela arhitektura sa nekoliko ozbiljnih sigurnosnih mana. Slabost NPAPI-a koja uključuje rad sa privilegovanim procesima u okviru operativnog sistema iskorišćena je za niz napada koji su za cilj imali instaliranje različitog zloćudnog softvera. Taj problem je kod većine najpoznatijih web pretraživača rešen implementacijom ”click to play” opcionalnog dodatka koje od korisnika traži potvrdu pre nego što se pokrene rad plugina.

U Chrome će, od početka iduće 2014. godine opcija ”click to play”, biti uključena prema zadatim postavkama za sve NPAPI plugine. Od maja prestaće objava novih plugina na Google Chrome Storeu koji koriste NPAPI, dok će u septembru biti uklonjeni svi preostali NPAPI plugini u Chromeu. Krajnji cilj je potpuno uklanjanje podrške za NPAPI na Chromeu.

Kao zamenu za NPAPI Google je razvio  svoju vlastitu arhitekturu za plugine PPAPI (Pepper Plugin API) ili Pepper. Nova arhitektura plugine čini sigurnijima jer se izvode u okviru sandbox okruženja koji su stabilniji od onih na NPAPI arhitekturi. Chrome je za sada jedini web pretraživač koji donosi podršku za Pepper.

Mozilla za sada ne planira ukloniti podršku za stare plugine, jer  je opcija ”click to play” implementirana i u novom Firefox Aurora web pretraživaču.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.