Prosize kapsule

Tokio se bori protiv bahatih džogera

dzogingLjubitelji rekreativnog trčanja u japanskoj prestonici pozvani su da pripaze na svoje ponašanje dok džogiraju u blizini carske palate.

Kako prenosi AFP, apel su uputile gradske vlasti nakon što je u centru grada zabeleženo nekoliko ispada čiji su vinovnici džogeri. Nekoliko turista se žalilo da su džogeri uletali u njih i nastavljali da trče bez ikakvog izvinjenja.

“U pojedinim slučajevima, trkači su im se podsmevali, pa čak i vikali na njih”, kazao je jedan zvaničnik, dodajući da je u poslednje tri godine pristiglo oko 100 ovakvih pritužbi.

Premda je sama rezidencija japanskog cara nedostupna, veliki delovi ovog kompleksa, koji se nalazi u centru Tokija, otvoreni su za javnost, posebno njegove zelene površine koje svakodnevno koristi oko 10.000 rekreativaca.

Kako bi nevaspitane džogere dovele u red, gradske vlasti su postavile table koje pozivaju trkače da: propuštaju pešake, trče u suprotnom pravcu i budu učtivi.

Japance često podsećaju na stroga pravila ponašanja, koja regulišu sve segmente javnog života, od vožnje metroom do korišćenja javnog toaleta, postavljanjem tabli i natpisa na vidnim mestima. Javne konfrontacije i neljubaznost su veoma retka pojava, čak i u prenaseljenom Tokiju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar