Prosize kapsule

Iz Skypea nam stižu promene i poboljšanja

Skype

Skype se prilagođava novom načinu korišćenja

Kako stoji na službenom blogu, Skype se ranije oslanjao na P2P komunikaciju, a veliki deo posla obavljali su sami računari korisnika uključenih u komunikaciju. Na tradicionalnim desktop računarima potrošnja energije i dostupnost internet veze nisu stvari koje nas zamaraju, ali na novim mobilnim uređajima to predstavlja važan aspekt. Skype je zato iz temelja prerađen, a aplikacija koristi moderne koncepte poput računarstva u oblaku.

Prelazak na novu arhitekturu omogućio je dodatne pogodnosti korisncima, primera radi – dostavljanje poruka kontaktima koji su offline. Za one korisnike koji Skype koriste na više uređaja u najavi je i mogućnost sinhronizacije poruka na svim uređajima, tako da bi „bombardovanje“ već pročitanim porukama jednom kad se uređaj vrati online trebalo postati stvar prošlosti. Prema najavi, ova će funkcionalnost biti stavljena u pogon kroz narednih nekoliko meseci. Takođe, u najavi je i funkcionalnost propuštenih poziva koja će takođe biti sinhronizovana na svim uređajima na kojima se Skype koristi.

Ali, prelaskom na novi, kontrolisani način rada, javlja se i zabrinutost oko čuvanja privatnosti korisnika. S obzirom na raniji P2P način komunikacije, sam Skype zainteresovanim stranama nije mogao pomoći u prisluškivanju razgovora. Kako se sad komunikacija neće odvijati direktno, već preko Microsoftove infrastrukture, iz kompanije nas uveravaju da će poštovati privatnost korisnika. Između ostalog, IP adrese će čuvati samo delomično, a kriptovaće Skype ID-jeve korisnika.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Iz Skypea nam stižu promene i poboljšanja

  1. Pingback: Iz Skypea nam stižu promene i poboljšanja | Web-novine.com