Prosize kapsule

ČITALI SMO: “Serviraj za pobedu”, Novak Đoković

nole knjigaPrijatno iznenađenje ovih dana bilo je izdavanje knjige Novaka Đokovića na srpskom jeziku (izdanje „Lagune“ i „Novosti“). Konačno smo dočekali da neka svetski najavljivana publikacija ugleda u isto vreme svetlost dana i u našoj zemlji.

Još jedan u nizu „srpskih“ uspeha koji možemo pripisati Novaku.

Prva dobra vest vezana za ovu knjigu jeste da je cena pristupačna (400 dinara) i da se može naći u većini kioska sa štampom. Jednostavan ali ubedljiv „američki“ dizajn izdvaja je iz mora raznorodne literature za široke narodne mase koju smo poslednjih godina navikli da dobijamo ili jeftino kupujemo uz novinska izdanja.

Novakova istina

Većina nas već je načula ponešto o „tajnom oružju“ koje je pomoglo Novaku da se uspne na sam vrh ATP liste i poslednje dve godine dominira svetskim teniskim terenima. Dakako, reč je o naročitom načinu ishrane koji se bazira na eliminiciji hrane koja sadrži gluten, ali i mlečnih proizvoda. Šta je Novaka nateralo na ovako korenitu promenu?

„…Bilo je u meni nečeg što nije bilo dobro, zdravo, snažno. Jedni su to nazivali alergijama, drugi astmom, treći su pak govorili da je to prosto nedovoljna fizička sprema. Ali kako god da su to nazivali, niko nije znao kako to da izleči ili ispravi.“Djokovic

2010. godina je bila prelomna za dalji razvoj Novakove karijere. Naime, Đokovićev debakl u četvrtfinalu Australian opena protiv Conge, igrom slučaja pratio je hiljadama kilometara udaljen dr Igor Četojević. Nutricionista, dr Četojević, samo na osnovu posmatranja zaključio je da koren Novakovih problema sa „kondicijom“ i disanjem leži u netoleranciji na određenu hranu, što dovodi do gomilanja toksina i disbalansa u digestivnom traktu. Preko poznanika dr Četojević stupa u kontakt sa Đokovićem i njih dvojica započinju saradnju u oblasti primenjene ishrane. Ostalo je legenda.

Korisni saveti

Činjenice i uvidi u Đokovićev donekle specifičan dijetalni pristup, te izlaganje šireg konteksta sportske ishrane, samo su deo spektra korisnih informacija koje nam ova knjiga pruža. Za mene lično, najupečatljiviji momenat ove knjige je što nam omogućava da uvidimo na koji način razmišlja i kako svakodnevno živi „svetski reket broj 1“. Njegov ozbiljan i odgovoran odnos prema „poslu“ kojim se bavi, kao i životu uopšte, zrači iz svake stranice ove knjige i svedoči da njegovi uspesi nisu slučajni.

Tajna Đokovićevog uspeha leži, kako i sam naglašava, u timskom radu, samodisciplini, ali i otvorenosti za nove koncepte, kako u treningu i ishrani tako i životu „između dva turnira“. Uvid u svakodnevnu rutinu kojom se najomiljeniji srpski sportista osnažuje mentalno i telesno, predstavlja pravu dragocenost za svakoga ko želi da unapredi svoju ličnu/poslovnu/sportsku efikasnost.

Dodatni osvrt na metode fizičke i mentalne relaksacije, kao i predlog funkcionalnih vežbi koje će obogatiti trening rutinu kako profesionalnih sportista tako i rekreativaca, čine knjigu zaokruženim manifestom Novakovog pristupa zdravom i samosvesnom životnom stilu.serviraj-za-pobedu-korice

Manjkavosti

Primedbu možemo staviti na jezički stil koji odudara od duha srpskog jezika, no on je posledica toga što je knjiga originalno objavljena na engleskom pa potom prevedena. Ovo tekst čini pomalo sterilnim i naizgled lišenim emocija. Ipak, za sve nas koji smo navikli da se edukujemo mahom sa internet izdanja na engleskom, to nije prevelik propust.

Osim toga, usvajanje dijetalnih preporuka biće značajno otežano odabranim namirnicama u predloženim receptima. Losos, kvinoja, tamari sos i avokado nisu baš tradicionalne namirnice u Srbiji, mada ih sada već ima u ponudi većine hipermarketa. No, ko bude iskreno želeo da primeni Novakove savete, sigurno će naći načina za to.nole reket

Uprkos određenim ograničenjima, ova knjiga predstavlja korisno štivo. Činjenica da je njen autor najpoznatiji Srbin će – nadamo se – dodatno približiti i olakšati prihvatanje saveta izloženih u njoj prosečnom čitaocu u Srbiji, naviklom da sa predrasudama posmatra sve što na prvi pogled nije u skladu sa „našom viševekovnom tradicijom“.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “ČITALI SMO: “Serviraj za pobedu”, Novak Đoković

  1. Pingback: ČITALI SMO: “Serviraj za pobedu”, Novak Đoković | Web-novine.com

  2. Pingback: Kako očuvati energiju tokom dana | Muški magazin - M@N!