Prosize kapsule

Alkohol i dalje najprisutniji porok u Evropi

alkoholAlkohol ostaje najprisutnija droga u Evropi čiji problem nije samo konzumiranje, već enormna količina alkohola koje se dnevno popije što predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi, zaključeno je na simpozijumu u Lepenskom viru.

Alkoholizam je treći vodeći faktor rizika po loše zdravlje na globalnom nivou i odgovoran je za oko četiri odsto svih smrtnih slučajeva u svetu, istaknuto je na 29. Simpozijumu o bolestima zavisnosti

Čak 15 odsto muškaraca dnevno pije količinu veću od 60 grama čistog alkohola što predstavlja veoma visok rizik za hronično i akutno oštećenje zdravlja kao i 7,7 odsto žena na istom nivou rizika i dnevno konzumira više od 40 grama čistog alkohola”, naveo je v.d. predsednika Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, prof. dr Petar Nastasić.

Prema njegovim rečima svaki peti pacijent u opštoj medicini ispoljava obrazac pijenja koji se može definisati kao rizičan ili hazardan i može direktno dovesti do razvoja pune zavisnosti od alkohola.

“Štetna upotreba alkohola direktno ubija 2,5 miliona ljudi, od kojih je 320. 000 mladih između 15 i 29 godina života”, naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Periša Simonović.

Zato je dr Simonović istakao da je prioritet Strategije za borbu protiv zloupotrebe alkohola i alkoholizma u Srbiji do 2020. obezbeđivanje finansijskih i ljudskih resursa za prevenciju i smanjenje štetne upotrebe alkohola, smanjenje štete i jačanje nacionalnih odgovora na probleme javnog zdravlja izazvanih zloupotrebom alkohola.

U organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, Srpskog lekarskog društva – Sekcije za bolesti zavisnosti, Opštine i Doma zdravlja Majdanpek, u hotelu Lepenski vir u Donjem Milanovcu krajem prošle sedmice održan je simpozijum o “Bolestima zavisnosti – sličnosti i rzlike”, navedeno je u saopštenju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar