Prosize kapsule

Poljski umetnik uhapšen zbog šokantne skulpture silovanja

skulpturaSkulptura sovjetskog vojnika koji siluje trudnicu, držeći joj pištolj prislonjen uz glavu, uklonjen je iz Ulice pobede u Gdanjsku u Poljskoj, a umetnik Ježi Šumčik je uhapšen.

Tvorac skulpture nazvane “Kom, frau” (nemački za “Dođi, ženo”), koja je u Gdanjsku postavljena u subotu ujutro, izjavio je za Poljski radio da se bavio temom silovanja počinjenih od strane pripadnika Crvene armije tokom njihovog napredovanja ka Berlinu kroz Istočnu Evropu 1944-1945. godine.

Student pete godine Akademije lepih umetnosti u Gdanjsku toliko se potresao zbog onoga što je pročitao da je osetio potrebu da izrazi svoja osećanja kroz umetnost i tako je nastala ova skulptura. Njegov pokušaj da oda počast žrtvama bio je, međutim, kratkog veka i statua je jutros uklonjena.

“Umetnik je priveden i oslobođen posle saslušanja. Slučaj će u ponedeljak preuzeti kancelarija tužioca”, izjavila je portparol policije.

Pre nego što je Nemačka napala Poljsku 1939. godine, Gdanjsk je bio slobodan grad i više od 95 odsto stanovništva bili su Nemci. U periodu umiranja nacističke Nemačke, 1944-1945. godine, sovjetski vojnici silovali su milione nemačkih žena. Silovali su i Poljakinje, pa čak i Ruskinje oslobođene iz zarobljeništva, pri čemu broj žrtava dostiže 100.000.

Tokom nacističke invazije na Rusiju (Operacija “Barbarosa”) 30 miliona stanovnika Sovjetskog Saveza izgubilo je život, dok je više od tri miliona gladovalo u nemačkih logorima. Silovanja i ubistva bili su česta pojava tokom napredovanja nacista kroz Rusiju.

I Nemce je zadesila slična sudbina kada je ruska vojska povratila teritorije i nagrnula u Nemačku. Više od milion nemačkih vojnika poginulo je tokom Bitke za Berlin ili su kasnije umrli u zarobljeništvu.

Silovanja su počela čim je Crvena armija ušla u Istočnu Prusku 1944. godine. U mnogim gradovima silovana je svaka ženska osoba stara od 10 do 89 godina. Sovjetski vojnici su često napadali žene pred njihovim muževima i ostalim članovima porodice da bi ih još više ponizili.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar