Prosize kapsule

Pet manje poznatih činjenica o Frojdu

frojdBilo da ga volite ili mrzite, nema sumnje da je Sigmund Frojd vrlo uticajna figura u zapadnom društvu i psihologiji. Umro je 1939. godine, a termini poput psihoanalize, ega ili Edipovog kompleksa i dalje se proučavaju.

Dobar deo njegovog života i ideja postao je stalno prisutan u popularnoj kulturi, što informacije koje slede čini još interesantnijim.

Počinio je samoubistvo

Frojd je bio strastveni pušač najpre cigareta, a potom i cigara. Tako je 1923. dobio rak vilice. Umoran od bolesti i rastućeg antisemitizma, Frojd je izvršio samoubistvo uz pomoć doktora i njegove ćerke Ane. To se desilo svega 22 dana posle početka II svetskog rata. Doktor mu je ubrizgao dozu morfijuma, koja ga je bacila u komu iz koje se nikad nije probudio.

Nacisti su mu spasili život

Većina ljudi zna da je SIgmund Frojd bio progonjen od strane nacista kada je Nemačka izvršila invaziju na Austriju u martu 1938. godine. Ono što je manje poznato je da je Anton Sorvald, nacistički funkcioner, omogućio Frojdu da pobegne sa još 16 članova porodice. Kasnije je isti čovek pomogao Frojdovom doktoru iz Beča da ga poseti i operiše u Londonu. To je bila operacija koja je Frojdu produžila život za neko vreme.nacisti

Bio je sujeveran

Za nekoga ko je sebe smatrao ateistom i tvrdio da su Bog i religija samo infantilne iluzije koje zaslepljuju mase, Frojd je bi ekstremno sujeveran. Video je magična svojstva u brojevima, na primer. Tvrdio je da ga brojevi 23 i 28 kontinuirano prate kroz život, bilo kroz datume, brojeve telefona ili hotelske rezervacije. Čak je predviđao i da će umreti u 51. godini, što je zbir brojeva 23 i 28. Na njegovu sreću, bio je jak i to predviđanje se nije obistinilo. Umro je u 83. godini.

Bio je kokainski zavisnik

Imamo li u vidu neke njegove ideje i poglede na svet, možda i nije toliko iznenađujuć podatak da je bio zavisnik o kokainu. Ipak, iznenađujuć je način na koji je postao zavisnik. Počeo je da se drogira kokainom da bi pomogao svom prijatelju da prevaziđe zavisnost od morfijuma. Frojdova posvećenost prijatelju oterala ga je u eksperimente sa sopstvenim zdravljem, a cilj je bio da otkrije potencijal kokaina u lečenju zavisnosti od (o, ironije) morfijuma. Treba li reći da se sve to nije dobro završilo po njegovog prijatelja?kokain

Bio je poliglota

Frojd je bio briljantan um i izuzetan student. Ne samo što je završio medicinsku školu i postao neurolog pre 30. godine, već je i naučio i više jezika – nemački, hebrejski, latinski, grčki, francuski, engleski, španski i italijanski. 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Pet manje poznatih činjenica o Frojdu

  1. Pingback: Pet manje poznatih činjenica o Frojdu | Web-novine.com

Ostavite komentar