Prosize kapsule

Objavljeni detalji o Windows Phone 8 Update 3

Prvi WP8 phablet, 6-inčna Lumia 1520, očekuje se već sledeće nedelje

Prvi WP8 phablet, 6-inčna Lumia 1520, očekuje se već sledeće nedelje

Uskoro stiže Windows Phone 8 Update 3, objavili su iz Microsofta zajedno sa detaljima nadogradnje. Isporuke krajnjim korisnicima započinju kroz nekoliko nedelja, a nastaviće se u narednim mesecima.

Od značajnijih novosti, nadogradnja će doneti podršku za rad na uređajima sa ekranima rezolucije 1080p, a Windows Phone 8 na taj će način postati dostupan i na „phablet“ uređajima. Na početnom Start ekranu na velikim uređajima biće moguće prikazati šest malih pločica, umesto četiri koliko je danas slučaj. Ugrađene aplikacije su „pažljivo skalirane“, kažu u Microsoftu, kako bi se bolje iskoristila veća rezolucija i površina ekrana. Takođe, značajno je i da nadogradnja donosi podršku za rad na četvorojezgričnim procesorima.

Postojećim uređajima nadogradnja će doneti način rada prilagođen vožnji. Ukoliko je mobilni uređaj uparen sa Bluetooth uređajem, notifikacije će biti blokirane, a moguće će biti postaviti i automatski odgovor ljudima koji Vas zovu putem SMS-a za vreme vožnje.

Novost je i funkcionalnost Mobile Accessibility, a reč je o više aplikacija koje će pomoći u korišćenju smartphonea za osobe slabijeg vida ili sluha. Između ostalog, notifikacije poput alarma, događaja u kalendaru ili upozorenja za praznu bateriju biće dostupnije.

Takođe, iz Microsofta kažu kako pomno osluškuju zahteve korisnika. Tako su (napokon) dodali mogućnost postavljanja proizvoljnih melodija upozorenja za poruke, e-mailove, glasovnu poštu, kao i za podsetnike. Omogućeno je i postavljanje različitih melodija za SMS-ove zavisno od toga ko Vam poruku i šalje. Još jedna mogućnost koju su korisnici tražili je zaključavanje orijentacije prikaza na ekranu. Funkcionalnost Screen Rotation nalazi se u postavkama.

Poboljšano je i upravljanje prostorom za čuvanje podataka. Nadogradnja će omogućiti pregled koliko tačno prostora koristi pojedina aplikacija. U multitasking pregledu dodata je mogućnost zatvaranja aplikacija, što je takođe jedna od često traženih funkcionalnosti. Nakon vraćanja na fabričke postavke, restore će biti moguće izvesti i bez pristupa na podatkovnu vezu preko mobilnog operatera, već i u slučajevima kada dostupna bude samo Wi-Fi veza.

Ostale tražene funkcionalnosti, kao što je npr. centar za notifikacije ili odvojeno podešavanje jačine zvona i reprodukcije muzike očekuju se za sledeću nadogradnju – Windows Phone 8.1 koji navodno stiže početkom sledeće godine.

Još jedna značajna novost je i to što programeri aplikacija za Windows Phone nadogradnju mogu dobiti odmah, a praksa će se nastaviti i ubuduće. Na ovaj način ponuđeno će biti vreme prilagođavanja za aplikacije, a programeri će moći izbeći čekanje na zeleno svetlo koje mobilni operateri daju svakoj nadogradnji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar