Prosize kapsule

BiH: Kinez pokušao da u kutijama keksa iznese 216.000 evra

evroKineski državljanin pokušao je da u kutijama keksa iznese iz Bosne i Hercegovine 216.000 evra, prenosi Klix.ba.

Detaljnim pregledom putničkog prtljaga kineskog državljanina na Aerodromu Sarajevo otkrivena je znatna količina strane valute koj nije prijavljena za izvoz van carinskog područja BiH. Službenici UIO u saradnji sa kolegama iz Granične policije spriječili su pokušaj iznošenja 216.000 eura.

Novac je bio sakriven u aluminijskoj foliji smeštenoj u zapakovanim kutijama keksa. Kineski državljanin kod kojeg je pronađen neprijavljeni novac inače je direktor firme registrovane u Distriktu Brčko i postoji opravdana sumnja da se radi o novcu stečenom nelegalnom trgovinom u Bosni i Hercegovini.

Novac je privremeno oduzet, a protiv kineskog državljanina pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom, saopšeno je iz UIO BiH.

UIO je u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca u BiH o celom događaju obavestila Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

S obzirom na znatnu količinu novca, koji je pokušao prokrijumčariti iz BiH, UIO će zajedno sa službenicima SIPA-e u narednom periodu utvrditi i eventualno postojanje osnove za pokretanje krivične odgovornosti protiv Kineza od kojeg je privremeno oduzet novac u stranoj valuti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “BiH: Kinez pokušao da u kutijama keksa iznese 216.000 evra

  1. Pingback: BiH: Kinez pokušao da u kutijama keksa iznese 216.000 evra | Web-novine.com

Ostavite komentar