Prosize kapsule

Da li treba izbegavati seks?

parIstraživanja pokazuju da je bolje ne izbegavati seks, čak i kada nismo u vrućem raspoloženju.

Ali, postoje još dva velika razloga zašto parovi u dugogodišnjoj vezi ili braku imaju seksualne odnose, piše “Wall Street Journal”.

Jedan je pozitivan “pristup cilju” poput potrebe da se osećate intimni s partnerom. Drugi je “negativan pristup” pri kome imate seks da biste izbegli svađe i osećaj krivice, objašnjava dr Ejmi Mjuz sa Univeziteta u Torontu.

Njen tim je angažovao u istraživanju 108 parova koji su svakodnevno vodili dnevnike beležeći nivoe svojih želja i seksualnog zadovoljstva.

Takođe su tokom dvonedeljnog istraživanja morali da navedu razloge zašto su imali seks. Nakon toga svaki partner je odgovorio na upitnik o svojim motivima rangiranih od potrebe da se sami osećaju bolje do seksa motivisanog željom da se njihov partner ne oseća odbačenim.

Studija je utvrdila da se kada seks želimo iz pozitivnih razloga, poput želje da se osetimo bliži partneru, osećamo srećniji i zadovoljniji u vezi. To se prenosi prema partneru, pa je i zadovoljstvo veće.

Ali, seks motivisan osećajem krivice ne donosi toliko seksualnog zadovoljstva, jer čak i ako mislite da činite ‘uslugu’ svom partneru, vaš nivo želje će uticati na to koliko uživate u seksu.

“Muškarci imaju veću želju od žena, ali se motivi za seks i način na koji se osećamo nakon toga ne razlikuju kod muškarca i žena”, kaže dr Mjuz. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Personality and Social Psychology Bulletin”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar