Prosize kapsule

Otkrivena galaksija koja je najudaljenija od Zemlje

galaksijaAstronomi su otkrili novu najudaljeniju galaksiju od Zemlje. Nazvali su je z8_GND_5296.

Galaksija z8_GND_5296 nova je najudaljenija galaksija od Zemlje i u trenutku kad je otkrivena, u opservatoriji W.M.Keck na Havajima, predstavlja pogled u izrazito daleku prošlost, odnosno svemir dok je bio star tek 700 miliona godina. Poređenja radi, svemir je star oko 13,8 milijardi godina procenjuju astronomi.

Astronomi su starost i udaljenost te galaksije utvrdili uz pomoć spektroskopije, tehnike kojom se traže hemijski tragovi elemenata. U slučaju navedene galaksije, tražili su tragove vodonika, glavnog goriva zvezda.

Svoja zapažanja astronomi su, na čelu s autorom studije, Stivenom Finkelstajnom, asistentom profesorom astronomije na Univerzitetu Teksas u Ostini, objavili u naučnom časopisu “Nature”.

Za Finkelstajna i njegove kolege nova galaksija predstavlja uzbudljivo otkriće i zbog toga što proizvodi, ili bolje rečeno što je proizvodila zvezde neobično velikim tempom.

Stopa formiranja zvezda se mjeri količinom vodonika koji galaksija godišnje pretvori u zvezde – z8_GND_5296 godišnje u nove zvezde pretvori količinu vodonika mase 300 naših Sunca.

Poređenja radi, Mlečni put proizvodi zvezde na nivou jedne ili dve solarne mase godišnje.

Ipak, ne radi se o pukom fenomenu, jer galaksija koja je dosad držala rekord za najudaljeniju, proizvodila je zvezde na nivou 100 solarnih masa godišnje, što isto tako nije malo.

“Sad je znatno manje verovatno da smo nabasali na vrlo redak fenomen i puno je verovatnije da je rani svemir imao delove u kojima su se intenzivno formirale zvezde, puno više nego što smo pre mislili da je moguće”, tvrdi Finkelstajn.

Zanimljivo je i to kako su Finkelstajn i njegovi kolege novog rekordera među udaljenim galaksijama pronašli za samo šest sati rada u opservatoriji, prve noći posmatranja, od dve, koliko su zatražili. Sad su zatražili i dodatna posmatranja pa je vrlo lako moguće da će z8_GND_5296 dobiti konkurenciju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Otkrivena galaksija koja je najudaljenija od Zemlje

  1. Pingback: Otkrivena galaksija koja je najudaljenija od Zemlje | Web-novine.com

Ostavite komentar