Prosize kapsule

Makedonska crkva zabranila sveštenicima korišćenje Fejsbuka

A woman uses an iPad with a Facebook app in this photo illustration in SofiaMakedonska pravoslavna crkva zabranila je sveštenstvu i monaštvu da koristi Fejsbuk, inače će snositi (nenavedene) sankcije.

Ovo je u petak novinarima saopštio crkveni portparol, episkop Timotej, izveštava AFP. Episkop nije naveo razlog ove zabrane, ali iz crkvenh izvora se saznaje da će “mere” biti preduzimane “naročito protiv onih koji na Fejsbuku iznose lične stavove”.

Prema pisanju makedonskih medija, predlagač zabrane je jedan od starijih episkopa, Petar, koji je rekao da će njome “vernici biti zaštićeni od obmanjivača i manipulanata”.

Zabrana kao da ukazuje na razlike između starijih sveštenika i onih mlađe generacije, koji društvene mreže koriste da privuku mlade crkvi, nudeći im versku obuku i savete.

Neki od njih su, međutim, na Fejsbuku iznosili i svoje viđenje političke situacije i kritikovali vlast. Makedonska pravoslavna crkva se odvojila od Srpske 1967. godine. Ostale pravoslavne crkve u svetu je nisu do danas priznale.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.