Prosize kapsule

Apple predstavio nove MacBook Pro

MacBook Pro 15 bez ekrana Retina se više neće proizvoditi

MacBook Pro 15 bez ekrana Retina se više neće proizvoditi

Mada su pored iPada Mini sa Retinom i iPada Air, ali i besplatnog OS X Mavericksa, Appleovi osveženi prenosnici MacBook Pro sa Retinom prošli gotovo ispod radara, to ne znači da oni sa sobom ne donose neke zanimljivosti.

Prvo i najočekivanije, dodatno su stanjeni i olakšani, tako da 13-inčni model sada u profilu broji svega 18 milimetara, a masa mu iznosi 1,57 kilograma (ovo su brojke koje već gotovo ulaze u domenu ultrabooka). Ekrani Retina nisu se menjali, tako da 13-inčni MBP ostaje uz IPS panel rezolucije 2.560×1.600 tačaka, a 15-inčna verzija zadržava astronomskih 2.880×1.800 tačaka.

Što se ugrađenog hardvera tiče, svi do jednog sada nude Intelove procesore Haswell (dvojezgrični Haswell za 13-inčni MBP, četvorojezgrični za 15-inčni). Treba istaći da se ne radi o niskonaponskim varijantama Haswella, već punokrvnim mobilnim procesorima nove generacije. U paru sa novim procesorom stižu i ‘’sposobnije’’ integrisane grafičke kartice (Intel HD 4400). Najsnažnija i najskuplja verzija 15-inčnog MacBooka Pro integrisanom GPU-u pridružuje Nvidijin GeForce GT 750M sa 2 GB videomemorijom, dovoljan za glatko odrađivanje grafički intenzivnijih zadataka.

SSD-ovi su standardni deo paketa (128 do 512 GB, zavisno od odabrane konfiguracije), ali zanimljivo je da na matičnu ploču više nisu povezani putem SATA interfejsa, već pomoću PCI Expressa, što im u nekim situacijama daje i do 60% bolje performanse. Tako barem tvrdi Apple i treba pošteno priznati da stvar drži vodu i u teoriji, a da li je li u praksi doista tako javićemo vam čim isprobamo neke od novih modela MacBook Proa.

Što se tiče cena, za američko tržište se kreću od 1.299 USD za najslabiji 13-inčni MacBook Pro sa Retinom (2,4-gigahercni Core i5, 4 GB RAM, 128 GB SSD, integrisana grafika) pa sve do 2.599 za najsnažniji 15-inčni model (2,3-gigahercni četvorojezgrični Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD i Nvidia GeForce GT 750M).

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Apple predstavio nove MacBook Pro

  1. Pingback: Apple predstavio nove MacBook Pro | Web-novine.com

Ostavite komentar