Prosize kapsule

Wikipedia počela da briše račune korisnika

WikipediaUrednici Wikipedije nedavno su blokirali preko 250 računa za uređivanje popularne online enciklopedije preko kojih su se reklamirali razni proizvodi i usluge na samoj Wikipediji.

Vlasnici tih računa bili su plaćeni za uređivanje članaka što je protivno temeljnim principima na kojima je Wikipedija stvorena. Navodno postoje osobe koje PR agencije angažuju u svrhu poboljšanja reputacije pojedinih kompanija putem članaka na Wikipediji.

Web stranica časopisa Vice i online novine Daily Dot sproveli su istraživanje kojim je otkriven rast novčanih sredstva koji ide na stimulativno pisanja članaka engleske verzije Wikipedije.

Prema Daily Dotu angažovane osobe su bile plaćane između 500 i 1000 dolara za pisanje članaka i 50 dolara mesečno za kontinuirano održavanje već napisanih članaka.

Porast ovakvih nemoralnih usluga pripisuje se novoj PR kompaniji nazvanoj Wiki-PR, koja se reklamira pod sloganom ”The easy way to accurately tell your story on Wikipedia”.

Zanimljiv je i slučaj dekana neimenovanog fakulteta koji je platio 1500 dolara da se napiše njegov profil na Wikipediji i koji trenutno plaća 800 dolara mesečno za ”trud na području medijskih odnosa”  jer se napisani članak redovno briše.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Wikipedia počela da briše račune korisnika

  1. Pingback: Wikipedia počela da briše račune korisnika | Web-novine.com