Prosize kapsule

Umesto ulične rasvete – svetleći putevi

put 01Velika Britanija je, po svemu sudeći, otkrila idealan način za uštedu električne energije koja se troši na ulično osvetljenje – svetleće staze.

Ove staze koje noću svetle u mraku već se koriste u Kembridžu

Naučnici iz Sureja otkrili su sprej nazvan “Zvezdana staza” kojim se premazuje beton da bi svetleo u mraku. To je svetleći, vodootporni premaz čiji je glavni cilj zamena uličnog osvetljenja.

Premaz tokom dana upija UV zrake koji se onda noću oslobađaju u obliku plavog svetla.

Prema rečima kompanije “Pro-Teq Surfacing”, koja je i zaslužna za pronalazak ovog premaza, on može da se koristi na svim površinama poput drveta, betona i šljunka.

put 02

A za razliku od onih zvezdica koje svi lepe po plafonu koje svetle samo kada je mrkli mrak, “Zvezdana staza” reaguje na sve nivoe ambijentalnog osvetljenja.

“Ovaj proizvod se prilagođava prirodnom svetlu, tako da kada je mrkli mrak ono jače sija, a kada je nebo svetlije, ono ne ispušta toliko osvetljenja, kao da samostalno razmišlja”, kaže Hamiš Skot, vlasnik kompanije.

Za sada se ova tehika primenjuje samo u nekoliko parkova u Kembridžu, ali gradsek valsti kažu da razmišljaju da je upotrebe i u drugim delovima grada, jer pored toga što štedi struju, jeftina je za održavanje.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Umesto ulične rasvete – svetleći putevi

  1. Pingback: Umesto ulične rasvete – svetleći putevi | Web-novine.com