Prosize kapsule

Slanina može da poboljša svako jelo

slaninaNovo istraživanje magazina “Wired” uključilo je analizu 50.000 recepata sa slaninom i gotovo milion komentara. Zaključak je da slanina može poboljšati gotovo svako jelo i ne odgovara samo malom broju recepata.

A zašto ljubitelji slanine ne mogu da odole tom delikatesu? Prethodna istraživanja dokazala su da postoji takozvana Mejlard reakcija koja se događa kada pržimo slaninu. Tada se oslobađaju ukusi i mirisi koji nas mame.

Naučnica Elin Roberts, iz centra “Životno obrazovanje” u Njukaslu, kaže kako se grejanjem slanine oslobađaju stotine ukusa i mirisa, ali ovo drugo je pravi mamac kojem ljudi ne mogu da odole. Kada ne bi mogli da osetimo miris slanine, ukus bi nam bio sasvim drugačiji.

U svom proračunu “Wired” objašnjava kako su, na primer, prvo isprobali razne recepte za sendviče, a zatim pogledali ocene za one koji nisu uključivali slaninu i one koji jesu. Na kraju se ispostavilo da je slanina sastojak koji bitno utiče na bolji ukus.

Poput sendviča, i mnoga druga jela dobila su bolju ocenu ako uključuju slaninu, od salata, spanaća ili špargli, do testenine, pa čak i nekih poslastica.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Slanina može da poboljša svako jelo

  1. Pingback: Slanina može da poboljša svako jelo | Web-novine.com