Prosize kapsule

Amerikanci prave avion “od kojeg se neprijatelj ne može sakriti” (VIDEO)

sr 72Američka kompanija Lokid Martin objavila je da planira da proizvede hiperzvučni špijunski avion koji bi se kretao brzinom od šest maha (7.350 km/h).

To znači da bi bio dvostruko brži od svog prethodnika, izviđačke letelice “SR-71 blekbrd”. Bred Liland, inženjer kompanije “Lokid”, koji se nalazi na čelu razvojnog tima, tvrdi da je nova letelica, nazvana “SR-72”, dizajnirana da koristi komponente iz serijske proizvodnje.

On je istakao da će nova letelica pružiti potpuno nove mogućnosti oružanim snagama i da bi demonstracioni mlaznjak sa dva motora, koji će za jedan sat stizati do bilo kog cilja, mogao biti proizveden za pet-šest godina, pri čemu bi troškovi iznosili manje od jedne milijarde dolara.

Mlaznjak ubrzava pomoću sistema iz dva dela. Konvencionalna turbina za mlazni pogon omogućava letelici da ubrza do tri maha, nakon čega pogon preuzima nabojnomlazni motor, koji još brže prebacuje letelicu u hipersonični modus.

“Hiperzvučni avion je novi stelt. Vaši neprijatelji ne mogu da se sakriju ili da presele kritičnu infrastrukturu. Oni će biti otkriveni. Time se potpuno menja situacija”, objašnjava Liland.

Avion bi bio šest puta brži od brzine zvuka.

Novi avion će biti tri puta brži od aktuelnih borbenih mlaznjaka, koji dostižu brzinu od dva maha, što je dvostruko više od brzine zvuka, a možda će biti opremljen lakim oružjem za gađanje ciljeva.

“Hiperzvučni avion, u kombinaciji sa hiperzvučnim projektilima, mogao bi da prodre u zabranjenu zonu leta i gađa gotovo svaku lokaciju širom kontinenta za manje od jedan sat”, objašnjava Bred Liland.

On stiče da je brzina sledeći napredak koji treba da odgovori na pretnje u oblasti avijacije sledećih nekoliko decenija.

U intervjuu “Avijejšen viku” Liland je objasnio da je nakon povlačenja iz upotrebe legendarnog “SR-71” 1998. godine ostala velika praznina u oblasti satelitskih platformi, kao i subsoničnih platformi sa posadom i bez posade, koju će sada popuniti “SR-72”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar