Prosize kapsule

Nemački doktor tvrdi da je pivo efikasnije od psihoterapije

pivo slikaIzjava jednog zdravstvenog čelnika iz Nemačke da je flašica toplog piva efikasnija od psihoterapije skandalizovala je lekare.

Prema Džozefu Hekenu, načelniku okružnog statutnog zdravstvenog sistema, koji je učestvovao u jednoj javnoj debati, ovo piće može pomoći u lečenju blažih problema, poput poremećaja spavanja.

Njegovi komentari su šokirali vodeće medicinske stručnjake koji su tvrdili da je on trivijalizovao ozbiljne mentalne poremećaje.

Diter Best, načelnik nemačkog Udruženja psihoterapeuta nazvao je Hekenov predlog “nečuvenim” u otvorenom pismu.

“Vi trivijalizujete i ignorišete potrebe naših pacijenata vašom metaforom o flaši piva. Vi suptilno stigmatizujete osobe sa ozbiljnim psihijatrijskim poremećajima”, napisao je on.

U pismu objavljenom u nemačkim novinama Tagesspiegel, kritikovao je Hekena i zato što je nazvao “kardinalnim grehom” vladinu odluku da psihoterapeuti budu deo nacionalne zdravstvene usluge.

Pre 1999. ljudi sa mentalnim poremećajima bili su pod sedativima, umesto da primaju ozbiljnu terapiju, objašnjava Best.

Heken je u očajničkom pokušaju da porekne izgovoreno, izdao saopštenje u kom sopstveni predlog zove “nesrećnim” i “pogrešno protumačenim”.

“Nekada mi pomaže stari kućni lek – toplo pivo. Svestan sam da postoji značajna međuzavisnost između alkohola i psiholoških bolesti koja je dokumentovana u studijama. Poslednje što sam želeo je da trivijalizujem prihološke bolesti ili da nazovem konzumaciju alkohola odgovarajućom alternativom psihoterapeutskom lečenju”, napisao je on u saopštenju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Nemački doktor tvrdi da je pivo efikasnije od psihoterapije