Prosize kapsule

Venecuela: Vojska prisilno snižava cene u prodavnicama

venecuelaPredsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je “okupaciju” tamošnjih prodavnica tehničke robe zbog, kako su inspektori utvrdili, lihvarstva.

Tako je stanovništvo ove južnoameričke države, posle predsedničke naredbe, navalilo da kupuje televizore, veš mašine i druge proizvode po značajno sniženim, “fer cenama”.

“Okupaciju” trgovinskog lanca Daka u kojoj je učestvovala nacionalna garda i vojska, Maduro je najavio u petak uveče preko televizije.

Potom su se oko Dakinih prodavnica u Karakasu stvorili dugački redovi stanovnika, pogodjenih inflacijom od 54 odsto i nestašicama osnovnih potrepština, pa je red morala da uvodi nacionalna garda, dodeljujući kupcima brojeve. Neki gardisti su nosili automatsko oružje.

Pojedini stanovnici, s kojima je razgovarala agencija Asošiejted pres, opisali su potrošačku groznicu u Dakinim “okupiranim” prodavnicama kao “organizovanu pljačku”.

Inspektori su pre nekoliko dana utvrdili “lihvarsko ponašanje” u Daki i preuzeli kontrolu nad tim privatnim lancem, a Maduro je potom naredio da se Dakine prodavnice i skladišta danas otvore, ali da se roba prodaje po “fer cenama”.

“Ne ostavljajte ništa u rafovina. Ne ostavljajte ništa u skladištima”, rekao je Maduro, koji je u sredu naredio strožu kontrolu novčanih transakcija.

Predsednik Venecuele, koji je na tom mestu nasledio preminulog Uga Čaveza, naredio je takodje vojsci da zatvori sve prodavnice čiji vlasnici gomilaju zalihe proizvoda ili spekulišu sa cenama.

Čak su i Madurovi protivnici iskazali simpatije za njegove poslednje mere. Madura sledećeg meseca očekuju lokalni izbori.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Venecuela: Vojska prisilno snižava cene u prodavnicama

  1. Pingback: Venecuela: Vojska prisilno snižava cene u prodavnicama | Web-novine.com