Prosize kapsule

Android prvi u svetu i po broju malwarea koji napadaju mobilni OS

androidPrema redovnom kvartalnom izveštaju F-Securea, broj vrsta zloćudnog softvera na mobilnim OS narastao je na 259, što je rast od 26% u odnosu na isto razdoblje pre godinu dana. Podaci su dobijeni sa službenih prodavnica aplikacijama, kao i od neslužbenih izvora.

Podaci su za Android porazni – čak je 97% zloćudnog softvera usmereno na ovu platformu. Razlog zašto developeri malwarea ciljaju Android, tvrde istraživači, očit je – ovaj mobilni OS se nalazi na čak 79,3% smartphonea i tableta.

Jedna od popularnijih metoda širenja malicioznog koda na Androidu je inficiranje APK instalacijskih paketa, a zaraženi uređaji najčešće šalju skupe SMS-ove na različite destinacije. Na samom Google Playu zbog strožih provera zabeleženo je manje malwarea, ali zabrinjava porast broja legitimnih aplikacija koje od korisnika traže lične podatke koji nužno nisu povezani za funkcioniranje te iste aplikacije ili usluge.

Prema istoj statistici, preostalih 3% zloćudnog softvera otpalo je na Symbian. Na iOS-u, Windows Phoneu i BlackBerryju zloćudni softver nije pronađen.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.